sâmbătă

26 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2012

România are nevoie în anul 2012 de măsuri de susţinere a investiţiilor, acestea fiind motorul creşterii economice, în condiţiile în care în ultimii ani iniţiativele Guvernului au vizat în primul rând menţinerea stabilităţii macroeconomice, consideră Consiliul IMM-urilor Private.

„Până acum sprijinul de la FMI şi celelalte instituţii a rezolvat o problemă foarte importantă a României, respectiv a asigurat stabilitatea macroeconomică şi a fluxurilor financiare, chiar dacă s-a făcut cu preţul scăderii salariilor. Nu exista o altă soluţie. Mesajul către FMI trebuie să fie acum susţinerea procesului investiţional, fără afectarea echilibrelor macroeconomice”, a declarat, marţi, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, citat de Mediafax.

O creștere economică de 2% pe an nu este suficientă pentru a recupera decalajul dintre România şi celelalte state din Uniunea Europeană, a avertizat președintele CNIPMMR.


România are nevoie de un ritm dublu sau triplu al creşterii economice comparativ cu alte state din Uniunea Europeană pentru a recupera decalajul, a estimat el.

Astfel, CIPMMR a transmis Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei un set de propuneri, formulate în urma realizării unui sondaj în rândul a circa 300 de firme mici şi mijlocii.

Solicitări CNIPMMR transmise Guvernului:

  • Iniţierea unei noi legi pentru IMM-uri, care să asigure creşterea treptată de la 0,4% la 1% din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor de dezvoltare, a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local, pentru perioada 2012-2020.
  • Creșterea sumelor pentru programele de înfiinţare şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, cu alocarea prioritară a 300 milioane euro pentru susţinerea financiară a programului start-up în perioada 2012-2014. „Cu un buget de 5 milioane de euro alocat pentru primul an (februarie-decembrie 2011) programul a dus la crearea a 5.000 de firme noi şi a 9.000 de locuri de muncă. Prin majorarea bugetului, acest program va asigura crearea unui număr de 300.000 locuri noi de muncă şi creşterea cu 4,26% a PIB în perioada 2012-2016”, au explicat reprezentanţii CNIPMMR.
  • Îmbunătăţirea cadrului legal privind schemele de ajutor de stat, cu modificarea criteriilor de acordare pentru a le face accesibile întreprinderilor mici şi mijlocii.
  • Scutirea de impozit a profitului reinvestit de firme în active, cu excepţia automobilelor de lux, măsură susţinută de patronat de mai mulţi ani. „Suntem foarte supăraţi că nimeni, nici măcar FMI, nu a reuşit să ne demonstreze că nu este posibilă această măsură, care ar duce la relansarea procesului investiţional”, a spus Nicolescu.
  • Reducerea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale, dar şi a TVA pentru alimente la 15%.
  • Eliminarea impozitului pe depozitele bancare, acesta fiind în realitate un impozit pe inflaţie, având în vedere nivelul actual al dobânzilor şi cel al indicelui preţurilor de consum.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: