24 ianuarie, 2012

România are nevoie în anul 2012 de măsuri de susţinere a investiţiilor, acestea fiind motorul creşterii economice, în condiţiile în care în ultimii ani iniţiativele Guvernului au vizat în primul rând menţinerea stabilităţii macroeconomice, consideră Consiliul IMM-urilor Private.

„Până acum sprijinul de la FMI şi celelalte instituţii a rezolvat o problemă foarte importantă a României, respectiv a asigurat stabilitatea macroeconomică şi a fluxurilor financiare, chiar dacă s-a făcut cu preţul scăderii salariilor. Nu exista o altă soluţie. Mesajul către FMI trebuie să fie acum susţinerea procesului investiţional, fără afectarea echilibrelor macroeconomice”, a declarat, marţi, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, citat de Mediafax.

O creștere economică de 2% pe an nu este suficientă pentru a recupera decalajul dintre România şi celelalte state din Uniunea Europeană, a avertizat președintele CNIPMMR.


România are nevoie de un ritm dublu sau triplu al creşterii economice comparativ cu alte state din Uniunea Europeană pentru a recupera decalajul, a estimat el.

Astfel, CIPMMR a transmis Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei un set de propuneri, formulate în urma realizării unui sondaj în rândul a circa 300 de firme mici şi mijlocii.

Solicitări CNIPMMR transmise Guvernului:

  • Iniţierea unei noi legi pentru IMM-uri, care să asigure creşterea treptată de la 0,4% la 1% din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor de dezvoltare, a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local, pentru perioada 2012-2020.
  • Creșterea sumelor pentru programele de înfiinţare şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, cu alocarea prioritară a 300 milioane euro pentru susţinerea financiară a programului start-up în perioada 2012-2014. „Cu un buget de 5 milioane de euro alocat pentru primul an (februarie-decembrie 2011) programul a dus la crearea a 5.000 de firme noi şi a 9.000 de locuri de muncă. Prin majorarea bugetului, acest program va asigura crearea unui număr de 300.000 locuri noi de muncă şi creşterea cu 4,26% a PIB în perioada 2012-2016”, au explicat reprezentanţii CNIPMMR.
  • Îmbunătăţirea cadrului legal privind schemele de ajutor de stat, cu modificarea criteriilor de acordare pentru a le face accesibile întreprinderilor mici şi mijlocii.
  • Scutirea de impozit a profitului reinvestit de firme în active, cu excepţia automobilelor de lux, măsură susţinută de patronat de mai mulţi ani. „Suntem foarte supăraţi că nimeni, nici măcar FMI, nu a reuşit să ne demonstreze că nu este posibilă această măsură, care ar duce la relansarea procesului investiţional”, a spus Nicolescu.
  • Reducerea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale, dar şi a TVA pentru alimente la 15%.
  • Eliminarea impozitului pe depozitele bancare, acesta fiind în realitate un impozit pe inflaţie, având în vedere nivelul actual al dobânzilor şi cel al indicelui preţurilor de consum.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: