vineri

19 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2020

Consiliul Fiscal estimează un deficit de 4,6-4,8% din PIB în 2020, cu peste un punct procentual mai mult decât ținta asumată de Guvern, reiese dintr-o opinie a instituției.

Ecartul față de ținta de 3,6% din proiectul de buget provine din

  • 0,45 pp din PIB din deteriorarea peste așteptăriprobabilăa execuției bugetare aferente anului 2019,care reprezintă punctul de plecare în construcțiile bugetare subsecvente;
  • 0,5 pp din modificarea taxelor și impozitelor ulterior adoptării proiectului de buget pentru 2020;
  • 0,15 pp în ipoteza unei proiecții macroeconomice mai plauzibile (prudente)

”CF apreciază că sunt necesare măsuri suplimentareprivind veniturile și cheltuielilebugetarepentru a se asigura convergența cu ținta de deficit propusă pentru anul curent”, notează instituția.

(Descărcați opinia integrală a Consiliului Fiscal cu privire la bugetul pe 2020)


Majorarea programată a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 are loc în contextul unui derapaj bugetar de proporții deja existent. Chiar și fără această măsură estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent ar fi de circa 3,8–4,1% din PIB, ceea ce se traduce printr-o încordare și mai severă a bugetului, dată fiind puținătatea resurselor disponibile în raport cu obligațiile angajate în prezent, chiar fără ale lua în considerare și peceleviitoare.

Impactul majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020,precum și al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, implicând o majorare a ponderii cheltuielilor cu asistența socială cu încă 1,85 pp din PIB față de anul curent, și un nivel al deficitului bugetar în jurulvalorii de 6% din PIB. În 2022 deficitul ar trece de 7% din PIB.

”Asemenea deficite sunt foarte greu de imaginat ca fiindde acceptatdecătrepiețe și indicănevoia de corecție la timp. În aceste condiții, o corecție către niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute în vedere de altfel și de autorități în cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de dificil de realizat. De aceea, nu trebuie săse accepte creșterea deficitelor bugetare,iarconsolidarea trebuiesădebuteze încă din anul 2020”, notează CF.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: