vineri

26 aprilie, 2024

19 martie, 2015

consiliuLiderii europeni vor menţine, cel mai probabil, sancţiunile economice împotriva Rusiei până când acordul de încetare a focului în Ucraina va fi total respectat, informează Reuters.

Semnalul a fost dat de către cancelarul Angela Merkel, care a spus joi, în discursul obişnuit din parlament,  premergătoar Consiliului, că ar fi greşit ca presiunile asupra Rusiei să fie eliminate prematur.

Comentariul cancelarului Merkel este o încurajare a liderilor europeni care se reunesc la Bruxelles să menţină regimul de sancţiuni pâmnă când rusia îşi îndeplineşte angajamentele luate la Minsk, până când va renunţa la încurajarea violenţelor şi a susţinerii separatiştilor.


“Nu putem şi nu vom ridica sancţiunile care expiră în iulie sau în septembrie până când solicitările din acordurile de a Minsk nu sunt îndeplinite. Ar fi greşit”, a spus cancelarul.

Ţările UE au fost divizate în privinţa poziţiei faţă de Rusia şi faţă de regimul de sancţiuni impus Moscovei, în privinţa oportunităţii menţinerii lor după luna iulie. Spania, Ungaria, Cipru, Grecia pun sub semnul întrebării eficienţa sancţiunilor, în timp ce ţări precum Polonia, Marea Britanie, România sau ţările baltice sunt puternice susţinătpoare ale menţinerii lor.

Decizia formală a prelungirii sancţiunilor nu va fi însă luată la această reuniune, ci la Consiliul European din luna iunie.

Angela Merkel a vorbit miercuri seara şi cu preşeidntele american, Barack Obama, şi au căzut de acord asupra faptului că nu trebuie să existe nicio relaxare a sancţiunilor până când rusia nu îşi îndeplineşte partea de înţelegere.

Premierul ucrainean, prezent la Bruxelles


tusk iatseniukPremierul ucrainean, Arseni Iaţseniuk se află la Bruxelles şi a pledat pentru reînnoirea actualului regim de sancţiuni şi pentru trecerea la o fază superioară, pentru că Rusia nu aplică angajamentele asumate la Minsk.

“Dacă Putin reuşeşte să spargă unitatea liderilor statelor membre ale UE va fi cel mai mare succes al acestuia şi un dezastru pentru lumea liberă”, a spus acesta presei, după întâlnirea cu preşeditnele Donald Tusk.

Între timp, UE continuă să acorde asistenţă financiară ucrainei. Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European a aprobat propunerea Comisiei Europene de a acorda al treilea pachet de asistenţă macrofinanciară, în valoare de 1,8 miliarde de euro, Kievului.

UE, preocupată că pierde războiul propagandei cu Rusia

UE este preocupată că pierde războiul propagandei cu Rusia şi, pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, vicepreşedinta Comisiei, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă a fost însărcinată cu redactarea unui plan de comunicare.

Un prim pas este crearea unei echipe de comunicare ale cărei sarcini să fie exact contracarearea propagandei ruse şi crearea unei reţele de corespondenţi în domeniul comunicării, în statele apreciate de Comisie că sunt cele mai expuse propagandei ruseşti.

Un diplomat citat de Euractiv.com, afirmă că este stupid demersul de a face public planul de comunicare în concluziile Consiliului, aşa cum se intenţionează. În plus, acesta consideră că propaganda rusă este peste tot. Punând însă pe hârtie faptul că propaganda rusă trebuie contracarată, afirmă diplomaţii, nu este decât să confirme Moscovei că este eficientă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: