duminică

12 mai, 2024

29 iunie, 2023

Pentru liderii europeni reuniți joi la Bruxelles, o decizie privind relația cu China pare o chestiune care ar putea fi lăsată pe altă dată.

Guvernele UE încă încearcă să descopere cât de departe trebuie să meargă în decuplarea de Beijing pentru a evita repetarea dependenței dezastruoase a blocului de Rusia.

Dar, în ciuda insistenței cu care companii chineze se insinuează în UE și a poziției echivoce a Beijing în privința războiului din Ucraina, Politico anunță că unele dintre cele mai mari puteri ale Europei doresc acum să reîncălzească relația cu China.

”Să nu enervăm China”


Un oficial est-european a observat că în zilele premergătoare summit-ului de joi, unele guverne vest-europene au încercat să dilueze și mai mult un proiect de declarație „deja plictisitor” – doar pentru a se asigura că „nu vom enerva China”.

(Citiți și: ”Analiză / Șah la Occident: pseudo-alianțele Chinei”)

Politicienii europeni sunt sub presiunea Washington pentru a-și proteja economiile împotriva expunerii la capriciile Partidului Comunist Chinez și pentru a lua în serios riscurile de securitate ale alianței dintre Xi Jinping și Vladimir Putin.

În același timp, întreprinderile din UE se bazează pe China pentru exporturi în valoare de 230 de miliarde euro pe an. Germania nu vrea să-și tulbure vastele interese comerciale în China, iar Franța a fost mereu reticentă în a urma abordarea SUA, care crește presiunea să limiteze expunerea Occidentului pe lanțurile de aprovizionare chinezești.

Mesajele de la Paris și Berlin nu seamănă cu cele de la Bruxelles

Dar există semne că relațiile dintre puterile occidentale și Beijing s-au dezghețat în ultimele săptămâni. Berlinul și Parisul l-au găzduit săptămâna trecută pe premierul Li Qiang, oferindu-i o platformă pentru a critica strategia UE de reducere a riscurilor în relația cu China.


În zilele premergătoare summit-ului Consiliului European, un consens se contura treptat în favoarea păstrării ”păcii diplomatice” cu Beijingul, cel puțin deocamdată.

Cea mai recentă versiune a declarației de încheiere a summit-ului, consultată miercuri de Politico, se remarca prin tonul deloc ostil față de Beijing, în comparație cu alte declarații recente venite de la Bruxelles.

În ceea ce privește legăturile China-Rusia, cea mai recentă versiune a declarației finale precizează că liderii UE cer Beijing „să preseze Rusia să-și oprească războiul de agresiune și să-și retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina”.

Semnale de dezghet ce vin de peste Atlantic

„Uniunea Europeană și China au un interes comun în a urmări relații constructive și stabile”, se mai arată în proiect.

Abordarea ”mai blândă” a UE pare însă să reflecte o schimbare mai largă de perspectivă în relația cu China, care vine de pe cealaltă parte a Atlanticului.

După ce a intensificat retorica la adresa Chinei, cu privire la politica sa în Marea Chinei de Sud și Taiwan, Statele Unite au redus, de asemenea, temperatura în ultimele săptămâni. La rândul ei, China și-a dat dovadă de disponibilitate să se angajeze din nou cu oficialii occidentali.

Antony Blinken a fost, la începutul lunii iunie, primul înalt oficial american care a vizitat China în ultimii cinci ani. El s-a întâlnit cu omologul său, ministrul de externe, dar a și fost primit de președintele Xi Jinping, o onoare care nu a fost acordată în trecut șefilor diplomației americane.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: