joi

28 martie, 2024

25 octombrie, 2013

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz le-a cerut, vineri, liderilor participanţi la Consiliul European, să revizuiască politica de acordare a azilului în Uniunea Europeană.

„Tragedia de la Lampedusa trebuie să marcheze un punct de cotitură în istoria politicii europene cu privire la refugiaţi”, a subliniat Schulz.

Suntem cel mai bogat continent şi putem face mai mult, mai ales dacă acţionăm împreună, căutăm împreună soluţii şi ne asumăm împreună responsabilităţi”, a insistat Martin Schulz.


„Pentru a ajuta statele mediteraneene să-i primească pe refugiaţi şi pentru a asigura o repartiţie echitabilă între statele membre, trebuie să dăm dovadă de solidaritate europeană. Asta este problema în acest moment”, a declarat preşedintele Parlamentului European.

La conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Siciliei şi primarul Lampedusei, Martin Schulz a pledat în favoarea unui sistem legal care să permită intrarea în siguranţă a migranţilor în Europa.

UE utilizează în momentul de faţă Convenţia Dublin, care însă, a precizat Martin Schulz, acoperă doar azilul politic. „Avem de-a face cu refugiaţi care vin din războaie civile, cum s-a întâmpla în anii 80 când migranţi din Liban au venit în Europa căutând protecţie temporară. Aceste persoane s-au întors acum în Liban şi ajută la reconstruirea ţării”.

Preşedintele PE a insistat că Europa trebuie să fie solidară şi să ofere protecţie temporară şi să deschidă căi legale de migraţie, aşa cum fac SUA, Noua Zeelandă şi alte state.


Mai mulţi lideri, din ţările sudice care se confruntă cu un puternic flux de refugiaţi, au sosit la Consiliul European hotărâţi ca de data aceasta să obţină măsuri concreteîn problema refugiaţilor, fără să mai aştepte summitul special din iunie anul viitor şi au anunţat că vor insista pentru concluzii clare, care să includ o politică de returnare şi măsuri preventive.

Peste 400 de imigranţi au murit în două naufragii care au avut loc la începutul lunii octombrie, în numai o săptămână, primul în apropierea coastelor insulei italiene Lampedusa, al doilea în apropierea Maltei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: