fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Europa

Document / Detaliile Acordului: 70% din granturi trebuie atrase în următorii 2 ani. Campionii negocierilor – lista statelor care au obținut bani suplimentari

Consiliul European a aprobat, la capătul a 5 zile de negociere, Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu cea mai importantă componentă a… Mai mult

21.07.2020

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

Consiliul European: Liderii UE nu se lasă presați de Turcia în problema migrației

de Iulian Soare 18.3.2016

European Union leaders pose for a family photo during a EU summit over migration in BrusselsReuniunea Consiliului European a tăiat avântul Turciei la toate capitolele negociate pe problema imigrației. Nici banii și nici accelerarea aderării nu mai sunt atât de sigure, așa cum spera Ahmet Davutogu la sosirea la Bruxelles.

”În principiu”, liderii europeni sunt de acord cu virarea a încă trei miliarde de euro pentru Turcia, în schimbul adăpostirii refugiaților și a preluării imigranților care nu se încadrează pentru azil în Europa.

Discutarea cererilor privind eliminarea vizelor și accelerarea aderării, ce păreau și ele acceptate la summitul informal din 7 martie, s-au amânat însă pentru a doua zi a reuniunii Consiliului European, din cauza imposibilității de a se ajunge la un conses.

“Sper că vom atinge obiectivul comun de a-i ajuta pe toți refugiații, precum și de a aprofunda relația Turcia – UE”, a declarat premierul turc, Ahmet Davutoglu, la sosirea la reuniunea care a început joi.

El a adăugat că, pentru Ankara, criza refugiaților nu reprezintă o monedă de schimb, ci un subiect legat de valorile umanitare și și valori europene.

Liderii europeni nu sunt însă prea încântați de propunerile Turciei, iar opiniile din interiorul Consiliului par mai divizate decât pe 7 martie.

“I-am dat președintelui Tusk (președintele Consiliul European – n. red.), pentru a-l prezenta, un mandat cu puncte pozitive și puncte negative”, a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.

rute migratorii ue turcia bloomberg

Problema Cipru

Ciprul a cerut ca în concluzii să se includă o frază potrivit căreia UE va decide singură dacă și când va accelera aderarea Turciei, un proces care a înregistrat progrese mici din 2005.

De asemenea, ultimele probleme din Turcia (referire la acțiunile regimului de la Ankara împotriva unor organizații de presă), pun sub semnul întrebării oportunitatea liberalizării vizelor pentru cetățenii turci începând cu 1 iulie.

Guvernele europene au stabilit sfârșitul lunii aprilie ca termen limită pentru cele 72 de puncte pe care Turcia trebuie să le îndeplinească – printre acestea se numără pașapoartele biometrice și eliminarea regulilor discriminatorii care-i vizează pe vizitatorii ciprioți.

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a avertizat că el nu poate accepta discutarea statutului de membru UE al Turciei, până când Ankara nu-și va deschide porturile și aeroportuirle pentru mărfurile cipriote.

O sursă din interiorul discuțiilor a declarat că nu pot fi acceptate soluții care ar putea afecta negocierile de pace din Cipru.

Premierul belgian, Charles Michel, a declarat joi, citat de Guardian: “Turcia cere multe, dar eu nu pot accepta negocieri care iau uneori forma unui șantaj.”

Probleme de legalitate și practice

Organizațiile umanitare au acuzat UE că își abandonează obligațiile față de refugiați, iar UNHCR a avertizat că cei care fug de războaiele din țara lor ar putea fi returnați în țara de origine dacă vor fi trimiși înapoi în Turcia.

Dalia Grybauskaitė, președintele Lituaniei, a explicat că pachetul propus este foarte complicat și va fi foarte greu de implementat din cauza aspectelor aflate la limita legilor internaționale.

David Cameron, premierul Marii Britanii, țară ce nu este cuprinsă în mecanismul european de relocare a refugiaților și, prin urmare, nu este afectată de soluțiile psoibile, este de acord cu planul UE – Turcia.

Discuțiile primei zile a summitului Consiliului European s-au prelungit și opiniile au fost atât de incongruente, încât întâlnirea dintre Donald Tusk și Ahmet Davutoglu s-a amânat pentru vineri.

Economia în discuție: locuri de muncă, TVA și securitate energetică

Prima zi a reuniunii liderilor de stat și de guvern din UE a fost dedicată subiectelor economice:

Locuri de muncă, creștere economică și competitivitate

  • Consiliul European a aprobat domeniile prioritare de politici ale analizei anuale a creșterii: relansarea investițiilor, continuarea reformelor structurale în vederea modernizării economiilor noastre și practicarea de politici bugetare responsabile. Statele membre vor reflecta aceste priorități în viitoarele lor programe naționale de reformă și, respectiv, în programele de stabilitate sau de convergență.
  • S-a subliniat importanța bunei funcționări a piețelor muncii și a sistemelor de asistență socială
  • În iunie, Consiliul va discuta progresele înregistrate în direcția finalizării uniunii economice și monetare, și va adopta agenda pentru punerea în aplicare a tuturor aspectelor pieței unice.
  • Consiliul European invită Consiliul să examineze rapid comunicarea Comisiei în vederea adoptării de măsuri pentru sectorul siderurgic european, care trece printr-o situație dificilă din cauza supracapacității la nivel mondial.
  • Comisia este invitată să acționeze rapid pentru a adopta rezultatele reuniunii din 14 martie al Consiliului pentru Agricultură, pentru a diminua efectele produse asupra fermierilor europeni de scăderea prețurilor, în special în sectoarele produselor lactate și carne de porc.
  • Consiliul salută intenția Comisiei de a include propuneri privind o flexibilitate sporită pentru statele membre în ceea ce privește cote reduse de TVA, ceea ce ar oferi statelor membre opțiunea cotei zero de TVA pentru articole sanitare.

Climă și energie

  • Consiliul European salută prezentarea de către Comisie a pachetului privind securitatea energetică, precum și a comunicării intitulate “Calea de urmat după Acordul de la Paris”.
  • Consiliul European a reamintit importanța unei piețe a energiei interconectate și pe deplin funcționale.
  • Consiliul European subliniază angajamentul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel intern și de a majora ponderea energiilor din surse regenerabile, precum și de a spori eficiența energetică, astfel cum a fost convenit de către Consiliul European în octombrie 2014.
  • Adaptarea legislației în vederea punerii în aplicare a acestui cadru rămâne o prioritate.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Academia Română: Diminuarea numărului de ore dedicate științelor în preuniversitar compromite competitivitatea

Vladimir Ionescu

Academia Română consideră că diminuarea numărului de ore de ştiinţe, din variantele de planuri-cadru pentru Gimnaziu, compromite “competitivitatea” absolvenților români de preuniversitar, într-un context global… Mai mult

Stiri

Institutul de Sănătate Publică actualizează definiția decesului Covid și lista priorităților la testare

Vladimir Ionescu

INSP a actualizat definițiile de caz și deces pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.… Mai mult

Europa

Slovacia a expulzat 3 diplomați ruși

Iulian Soare

Slovacia a anunțat luni că a expulzat 3 membri ai ambasadei Rusiei din Bratislava invocând ”un abuz de vize în Slovacia”. Presa locală, transmite Euractiv,… Mai mult

Stiri

China vrea să facă din Taiwan ”următorul Hong Kong”: vizită istorică la Taipei a unui înalt oficial american

Iulian Soare

China încearcă să facă din teritoriul democratic Taiwan “următorul Hong Kong”, a acuzat marţi ministrul taiwanez de externe Joseph Wu (foto) după o întâlnire cu… Mai mult

Stiri

Guvernul Libanului a demisionat

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hassan, a anunțat luni demisia întregului guvern libian, decizia fiind luată sub presiunea faptului că mai mulți membri ai cabinetului… Mai mult

Stiri

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 7 mld. lei pentru investiții în producția pe gaze și din regenerabile

Adrian N Ionescu

Restructurarea producției Complexului Energetic Oltenia ar urma să coste circa 7 miliarde de lei doar pentru investiția în conversia grupurilor de producție pe cărbune în… Mai mult

Stiri

Redeschiderea Dosarului 10 august / Curtea de Apel București și-a declinat competența și trimite cazul la Tribunal

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai… Mai mult