vineri

3 mai, 2024

13 martie, 2014

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a suspendat miercuri dreptul de vot la al lui Ilie Carabulea (principalul acţionar) la Banca Comercială Carpatica, anunţă un comunicat al BCC dat publicităţii joi.

În şedinţa de miercuri a CA al BNR, s-a decis retragerea dreptului de vot al principalului acţionar al Băncii Carpatica, Ilie Carabulea, aflat în arest preventiv, şi al lui Corneliu Tănase, celălalt acţionar semnificativ, despre care se spune că a acţionat concertat cu Ilie Carabulea.

„Banca Comercială Carpatica aduce la cunoştinta acţionarilor faptul că, prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României nr. 6 din 12 martie 2014, înregistrată la registratura Băncii Comerciale Carpatica sub nr. 15386 din data de 13 martie 2014, BNR a dispus următoarele măsuri:

  • 1. începând cu data comunicării hotărârii BNR, suspendarea exercitării drepturilor de vot aferente următoarelor persoane care deţin acţiuni la Banca Comercială Carpatica: dl. Ilie Carabulea – cu o cotă de 41,2898% (deţinere directă), respectiv 4,1015% (deţinere indirectă prin Atlassib SRL) şi 0,0042% (deţinere indirectă prin Safa SRL); dl Corneliu Tănase – cu o cotă de 11,21792% (deţinere directă), respectiv 0,4449% (deţinere indirectă prin Atlassib SRL) şi 0,0003% (deţinere indirectă prin Safa SRL).
  • 2. interzicerea achiziţionării de către acţionarii prevăzuţi la pct. 1 a acţiunilor Băncii Comerciale Carpatica. De asemenea, BNR a instituit obligaţia Băncii Comerciale Carpatica de a aduce la cunoştinta BNR orice modificare privind deţinerile de acţiuni ale dlor. Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase”, potrivit comunicatului BCC.

Ilie Carabulea nu mai îndeplineşte „criteriul de reputaţie, din perspectiva integrităţii”, spune BNR, despre cel care a fost arestat preventiv în dosarul DNA privind ASF – Carpatica: „Neîndeplinirea de către dl. Ilie Carabulea a criteriului de reputaţie, din perspectiva integrităţii (…) pentru ca un acţionar semnificativ să corespundă cerinţelor de a asigura un management prudent şi sănătos prin aceea că: (a) domnul Ilie Carabulea a suferit o condamnare pentru dare de mită (…) şi (b) domnul Ilie Carabulea este cercetat penal, în stare de arest, de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu”, se arată în comunicat.

Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase au acţionat concertat

“S-a constatat existenţa unei relaţii în care cei doi acţionari semnificativi se constituie ca un grup de persoane care acţionează în mod concertat (…) Din verificarea efectuată (…) rezultă că domnul Corneliu Tănase nu mai îndeplineşte cerinţele privind calitatea, prevăzute de lege şi de reglementările emise în aplicarea acesteia, din perspectiva criteriului reputaţiei acţionarului unei instituţii de credit”, se mai spune în comunicat.

Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al băncii, iar Corneliu Tănase deţine 11,2179% din titluri.

Ilie Carabulea a fost arestat preventiv în dosarul ASF – Carpatica. în care a mai fost arestat preventiv şi Radu Ruşanu (fost preşedinte ASF) şi în care este anchetată şi soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu. Acesta din urmă nu poate fi urmărit penal deoarece Camera Deputaţilor a refuzat marţi ridicarea imunităţii acestuia.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: