marți

30 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 februarie, 2022

Protest al familiilor unor pacienți afectați de criza imunoglobulinei

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice (PPTA, Belgia), pentru înțelegerile care au generat criza imunoglobulinei din România, în perioada 2015 – 2018. Companiile și-au coordonat strategiile pentru a opri vânzările în România, cu scopul de a obține din partea guvernanților române eliminarea taxei de clawback la imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană.

Cele cinci entități au fost amendate cu aproximativ 71 de miliaone de euro (353,4 milioane de lei):

  • Baxalta Gmbh, Elveția – 109.372.066 lei;
  • CSL Behring Gmbh, Germania – 76.840.182 lei;
  • Biotest AG, Germania – 25.512.194 lei;
  • Kedrion Spa, Italia – 16.111.871 lei;
  • Octapharma AG, Elveția – 125.181.860 lei;
  • PPTA, Belgia – 375.521 lei.

Decizia Consiliului Concurenței poate fi atacată la Curtea de Apel București.


Înțelegerile dintre respectivii producători de imunoglobulină, explicate într-un comunicat al Consiliului Concurenței:

„În urma investigației, declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană.

În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

PPTA a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ.


Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională.”

Guvernul a activat Mecanismul european de protecție civilă și a eliminat taxa clawback

România a rămas fără nicio doză de imunoglobulină, medicament vital pentru bolnavii cu imunodeficiențe primare și boli imune, în 2018, fiind nevoită să activeze Mecanismul european de protecție civilă pentru a primi dozele necesare pacienților români.

Decizia a fost luată după trei ani în care aceste produse au dispărut treptat de pe piața românească, pacienții fiind nevoiți să procute aceste tartamente din străinătate, la prețuri mult mai ridicate.

Taxa  clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, categorie în care intră imunoglobulinele, a fost suspendată începând cu ianuarie 2018, dar criza imunoglobulinei a continuat.

Mecanismul european a fost activat în martie 2018.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: