Consiliul Concurenţei a avizat achiziţia de către ENGIE România acţiunilor Wirom deţinute de Gazprom - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Consiliul Concurenţei a avizat achiziţia de către ENGIE România acţiunilor Wirom deţinute de Gazprom

22 februarie, 2019

ENGIE România devine acţionarul unic al distribuitorului de gaze naturale Wirom, după ce Consiliul concurenţei a avizat achiziţia pachetului de acţiuni de 48,85% deținute de Gazprom Schweiz AG și filialele acesteia din cadrul WIROM, potrivit unui comunicat Engie.

Pe de altă parte, Engie este pe cale să-și restrângă prezența în unele dintre cele 70 de țări în care operează, pentru a economisi circa un miliard de euro, potrivit unor surse citate de Reuters și Agerpres.

Wirom este unul dintre jucătorii de pe piaţa de gaze naturale din România şi un furnizor de servicii energetice în cinci oraşe din sudul ţării: Giurgiu, Alexandria, Turnu Măgurele, Olteniţa și Corabia.


Compania a fost iniţial un joint –venture între compania germană Wintershall Erdgas Handelshaus GmbH şi Distrigaz Sud (cumpărată de Gaz de France, actualmente Engie).

Wintershall a fost puternic implicată în importurile indirecte de gaze ruseşti și printr-o altă societate mixtă constituită cu Gazprom, Wingas.

ENGIE Romania își consolidează poziția de cel mai mare distribuitor și furnizor de gaze naturale de pe piața reglementată de gaze naturale la nivel naţional, potrivit datelor proprii.

Procesul de achiziție a acţiunilor Gazprom de la Wirom a demarat la începutul anului 2018, iar contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor a fost semnat în noiembrie 2018.


„Această achiziţie permite ENGIE Romania să-şi consolideze poziţia în sectorul gazelor naturale şi să-şi dezvolte portofoliul de clienţi, precum şi să ofere clienţilor Wirom o gamă mai largă de servicii energetice şi soluţii digitale asociate activităţilor principale”, a declarat Eric Stab, președinte și CEO al ENGIE România.

Wirom operează o rețea de distribuție a gazelor de aproximativ 300 km, are un portofoliu de 44.000 de clienți și înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de circa 12 milioane de euro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Grupul ENGIE are trei linii de afaceri în România: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice și deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, ENGIE Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds.

ENGIE România şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 19.500 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.700 de angajaţi.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr