joi

25 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2021

Consiliul Concurenţei a sancţionat 16 instituiții financiare nebancare (IFN) și asociația acestora (Asociația Societăților Financiare din România – ALB), cu amenzi în valoare totală de aproape 41,3 milioane de lei (aprox. 8,47 milioane euro).

Motivul sancțiunii este „încălcarea legislației în domeniu concurenței, prin participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial”, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, emis marți.

„Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că erau transmise, alături de informații privind valoarea finanțărilor curente și viitoare, și unele elemente cu un grad ridicat de detaliere, cum ar fi valoarea bunului, perioada finanțată, valoarea reziduală, portofoliul de leasing etc.”, potrivit sursei citate.


Consiliul Concucurenței consideră că prin „transparentizarea excesivă” a pieței s-a oferit competitorilor posibilitatea „de a-și adapta în consecință strategiile comerciale”, practică facilitată de Asociația Societăților Financiare din România – ALB.

Informațiile necesare pentru declanșarea investigației, în 2017, au venit de la o companie participantă la practica respectivă, căreia i s-a redus amenda.

Printre IFN-urile incriminate se numără ale majorității celor mai influente bănci din țară.

”Un caz important”


Cazul este comparat cu cel în care au fost implicate mai multe companii de asigurare și asociația lor.

„Acesta este un caz important din punct de vedere al clarificării comportamentului privind schimbul de informații, în special în cazul asociațiilor, similar celui în care au fost implicate companii de asigurare și Uniunea Naţională a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR)”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În afară de atribuțiile lor „benefice – de exemplu, în privința aplicării unor standarde profesionale ridicate în industrie”, asociațiile „pot facilita schimbul unor informaţii sensibile din punct de vedere comercial, permițând companiilor să fie la curent cu strategiile de piață ale concurenților lor, ceea ce poate duce la restrângeri ale concurenței. Impactul schimbului de informații asupra mediului concurențial nu depinde doar de caracteristicile inițiale ale pieței în care acesta are loc, ci și de tipul de informații schimbate”.

În urma investigației autorității de concurență, Asociația Societăților Financiare (ALB) a adoptat măsuri de conformare cu legislația din domeniul concurenței, implementând un proiect de tip „black box”.

ALB a încheiat un contrat cu o firmă de consultanță, care va centraliza și prelucra numai informații aferente perioadelor trecute (nu a intențiilor viitoare ale firmelor), iar apoi le va prezenta într-o formă agregată (care să nu permită identificarea informațiilor strategice ale participanților), potrivit sursei citate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: