26 iunie, 2024

Ambasadorii celor 32 de state membre ale NATO au decis formal, miercuri, nominalizarea lui Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, anunță Reuters. Nominalizarea s-a produs în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO.

Numirea lui Mark Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival pentru post, președintele României Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că a renunțat la cursă. Iohannis nu a reușit să adune susținători pentru numirea în funcția de conducere a NATO.

(Citește și: ”Klaus Iohannis și-a retras candidatura la șefia NATO”)

Mandatul lui Jens Stoltenberg se încheie la 1 octombrie. El a preluat mandatul în 2014, la doar câteva luni după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. După ce și-a declarat interesul pentru această funcție anul trecut, Rutte a câștigat imediat sprijin din partea unor membri- cheie ai alianței – Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania.


Alții, în special țări din Europa de Est, au fost mai reticenți față de numirea actualului prim-ministru al Țărilor de Jos, susținând că postul ar trebui să ajungă, pentru prima dată, la cineva din regiunea lor. Dar, în cele din urmă, toți s-au aliniat în spatele lui Rutte, un critic feroce al președintelui rus Vladimir Putin și un aliat ferm al Ucrainei.

NATO ia decizii prin consens, așa că Mark Rutte, care se retrage din politica olandeză după aproape 14 ani în calitate de prim-ministru, a putut fi confirmat doar după ce toți cei 32 de membri ai alianței i-au oferit sprijinul – un proces care a fost finalizat săptămâna trecută.

Noul secretar general NATO se va confrunta cu provocarea de a menține sprijinul aliaților pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, în timp ce se va evita ca NATO să fie atrasă direct într-un război cu Moscova.

El va trebui, de asemenea, să se confrunte cu posibilitatea ca scepticul NATO, Donald Trump, să revină la Casa Albă după alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

(Citește și: ”Cinci provocări în fața viitorului șef NATO, Mark Rutte”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: