miercuri

15 mai, 2024

27 septembrie, 2023

Miniștrii Afacerilor europene se întâlnesc miercuri seara în orașul spaniol Murcia pentru a începe dezbaterile serioase despre modul în care UE va trebui să se schimbe pentru a face loc noilor membrii: Moldova, Ucraina și șase țări balcanice.

Consiliul Afaceri Generale durează două zile, joi și vineri, și potrivit agendei reuniunii miniștrii vor avea o sesiune de lucru pe tema pregătirii pentru extinderea UE, apoi vor fi împărțiți în trei grupuri, pentru a lucra pe subiecte diferite: „Provocări instituționale”, „Integrare graduală” și „Impactul extinderii asupra politicilor UE”.

”Greii” Europei vor reforma UE înainte de extindere

Lucrările vor pregăti summit-ul șefilor de guvern/stat ai UE, care se organizează la Alhambra în octombrie.


La acel summit, scrie Politico, cancelarul Germaniei Olaf Scholz vrea să profite de ocazie pentru a stabili în mod clar o legătură între extindere și reforma UE, pentru a nu ajunge la un club neguvernabil cu 35 de țări cu drept de veto.

Reforma UE vizează fundamental renunțarea la regula unanimității de decizie.

Mai târziu în această toamnă, Comisia intenționează să își prezinte raportul de progres pentru Ucraina, iar în decembrie, liderii UE urmează să decidă dacă vor deschide negocierile de aderare cu Kiev și cu Republica Moldova.

Alături de Olaf Scholz, francezul Emmanuel Macron și câțiva alți lideri ai UE doresc, de asemenea, să se asigure că există o legătură clară între extindere și reforma UE înainte de deschiderea negocierilor de aderare.


Dar nu toate țările sunt de acord: Lituania, de exemplu, a propus să se permită Ucrainei să adere mai întâi, înainte de a se lua decizii cu privire la modul de reformare a UE.

Reîncep dezbaterile pe ”vitezele ” Europei

Cei 27 de miniștri vor discuta la ministerială și despre propunerea franco-germană, care vorbește de o Uniune formată din „4 cercuri concentrice”, în care cei mai motivați ar putea decide să formeze un nucleu în care s-ar putea lua/implementa foarte rapid decizii comune. Statele care nu doresc ”să piardă din suveranitate” rămân în UE fără a fi obligate să adere la această ”uniune apropiată.

Conceptul mai propune ca statele care doresc aderarea să devină un noi de ”sateliți” care ar avea unele beneficii caracteristice membrilor, dar fără putere de decizie, și, în fine, crearea unei așa-numite Comunități Politice Europeane, practic un forum de dezbateri, o asociație a liderilor europeni și a celor care ”simt” european care să se întâlnească de două ori pe an pentru discuții.

(Citește și: ”Europa cu 4 viteze” – propunere a binomului franco-german”)

Propunerea franco-germană întâmpină opoziție puternică din partea Varșoviei și Budapestei, fiecare însă având obiecții diferite.

Dezbaterea legată de ”vitezele” Europei este una mai veche, lansată inițial de Franța în 2016-2017 și abandonată după câțiva ani de dezbateri fără rezultate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: