8 august, 2018

Guvernul a depus la Senat un proiect pentru înfiinţarea unui Consiliu pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică, condus de Viorica Dăncilă.

Potrivit datelor Eurostat, România este unul dintre statele membre UE care au înregistrat cea mai mare creștere a ponderii bugetarilor în totalul slariaților, în perioada 2000 – 2016. La nivelul Uniunii Europene, procentul se menţine între 15% şi 17%, în România fiind puțin peste 15%.

Opinia general împărtășită este aceea că administrația din România ar trebui restructurată pentru a fi eficientă. Ministrul de Finanțe afirma la începutul săptămânii că ”nu s-ar simți, ba chiar ar funcționa mai bine” dacă din administrație ”ar pleca mâine 20%”.


„Consiliul are rolul de a promova un cadru instituţional adecvat pentru coordonarea politicilor publice şi acţiunilor cu impact asupra resurselor umane din administraţia publică, asigurând dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică, precum şi de a evalua atingerea obiectivelor asumate în domeniul resurselor umane de către Guvernul României”, se arată în proiectul de lege depus la Senat de către Guvern.

Potrivit propunerii legislative, „coordonarea Consiliului este asigurată de prim-ministru sau, în lipsa acestuia, de către ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În situaţia în care aceştia lipsesc, coordonarea este asigurată de reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, respectiv de reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, după caz”.

Executivul precizează în iniţiativă că instituţiile publice vor avea obligaţia de a informa Consiliul cu privire la propunerile de acte normative sau a strategiilor naţionale privind resursele umane din administraţia publică.

„În procesul de elaborare a actelor normative autorităţiile şi instituţiile publice au obligaţia să informeze Consiliul cu privire la intenţia de reglementare a unor strategii naţionale privind resursele umane din administraţia publică, precum şi cu privire la propunerile de acte normative cu impact asupra personalului din administraţia publică la nivel naţional, cel mai târziu la data publicării proiectelor acestora pe site-ul propriu, în procedura de consultare publică”, arată articolul 3 din proiect.


Printre atribuţiile Consiliului se numără şi evaluarea modului de îndeplinire a obiectivelor instituţiilor din administraţia publică sau facilitarea promovării activităţilor din Consiliu sau din instituţiile reprezentate de acesta. De asemenea, Consiliul este obligat să prezinte anual prim-ministrului un raport de activitate.

Iniţiatorul mai susţine că este necesară prezenţa unor miniştrii în Consiliu pentru dezvoltarea resurselor umane din adrministraţia publică.

Potrivit articolului 5 al iniţiativei, Consiliul va avea următoarea componenţă: „câte un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naşionale şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici; câte un reprezentant al structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale; doi reprezentanţi ai mediului academic, desemnaţi de Consiliul Naţional al Rectorilor; un reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale cu preocupări în domeniul resurselor umane; doi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, care au ţn componenţa lor organizaţii sindicale ale angajaţilor din administraţia publică, nominaizaţi de Consiliul Economic şi Social”.

Totodată, membrii Consiliului vor fi aleşi „pentru un mandat de patru ani şi se vor întruni trimestrial şi ori de câte ori este necesar, la convocarea coordonatorului său, trimisă membrilor Consiliului prin intermediul secretariatului tehnic”.

Guvernul vrea ca iniţiativa să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2019. Proiectul de lege privind înfiinţarea Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică este depus la Senat, primă Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: