joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2016

cosmin marinescuConsolidarea fiscală din perioada post-criză a fost recent reversată, iar abaterea deficitului pare să fie una dintre cele mai consistente, a declarat marți consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, la o conferință organizată de Ministerul Finanțelor.

„În 2016, România va fi pe podiumul creșterii economice din Europa, cu un ritm de creștere de peste 4%, însă în condițiile unui foarte consistent avans al consumului, care, pe primele luni din 2016, s-a majorat cu circa 20% față de perioada similară din 2015. În următorii ani, pentru România este foarte importantă competitivitatea externă.

În prezent, exporturile românești depășesc 40% din PIB, ceea ce ne plasează undeva la media europeană, însă ritmul de creștere al exporturilor s-a înjumătățit. În același timp, pe fondul creșterii consumului, importurile cresc în ritm accelerat, dublu față de cel al exporturilor, ceea ce ar putea adânci presiunile asociate deficitului comercial„, a explicat Cosmin Marinescu, citat de Agerpres.

Consolidarea fiscală a fost recent reversată


„Consolidarea fiscală din perioada post-criză a fost recent reversată. Deficitul bugetar a înregistrat, din păcate, o deviație semnificativă.

În 2016, deficitul este foarte aproape de limita de 3%.

Nici chiar un acord cu Troica nu a fost suficient pentru a preveni această deviație fiscală.

România este, din păcate, una din țările UE care reversează trendul de consolidare fiscală în perioada post-criză.


În perioada 2015 — 2017, abaterea deficitului bugetar pare a fi una dintre cele mai consistente”, a mai spus consilierul.

În opinia acestuia, pentru a opri creșterea deficitelor în perioadele de boom, România are nevoie politicieni responsabili:

„Un semn de responsabilitate pentru dezvoltarea durabilă a României ar fi să ieșim definitiv din capcana politicilor prociclice, adică să nu mai facem deficite mari în anii de boom economic, cum a fost cazul perioadei de dinaintea crizei”, a mai afirmat Cosmin Marinescu.

Aceste deficite acumulate în intervalele cu creșteri importante, a explicat consilierul lui Klaus Iohannis, „sunt un soi de notă de plată prin care guvernele transferă în viitor costul real al beneficiilor prezente”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: