joi

25 aprilie, 2024

18 aprilie, 2016

sonda petrolCotațiile internaționale ale țițeiului au înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimele două luni, iar monedele statelor exportatoare de petrol s-au prăbușit, după eșecul summit-ului de la Doha, transmite Bloomberg.

West Texas Intermediate, cotație de referință, a scăzut cu până la 6,8% luni, cele mai afectate valute fiind rubla rusească și dolarul canadian.

Discuțiile dintre cei mai mai producători de petrol din lume cu privire la închețarea producției pentru stimularea revenirii prețurilor au deraiat duminică, după ce Arabia Saudită a insistat ca rivalul regional, Iran, să facă parte din amplul acord.

Ce s-ar putea întâmpla cu prețul petrolului


Prețul petrolului a crescut cu circa 40% de la jumătatea lunii februarie, după ce Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au anunțat că au ajuns la un acord preliminar privind înghețarea producției. Perspectiva primului astfel de acord din ultimii 15 ani a dus cotațiile petroliere peste nivelul de 40 de dolari pe baril.

Analiștii avertizau încă de vineri că lipsa unui avord va fi sancționată luni de piețe. Pe de altă parte, ei au atras atenția că nici încheierea unui acord nu ar fi afectat foarte mult prețul petrolului, având în vedere că nivelurile actuale de producție sunt apropiate de mediile record, înghețarea acestora nefiind de natură să reducă supraaprovizionarea de la nivel global.

”Înghețarea producției în celelalte state nu ar fi avut niciun impact deorece, în afară de Arabia Saudită, Rusia și Iran sunt singurele două state implicate în discuții care vor avea spațiu pentru a-și crește producția în acest an”, au arătat analiștii de la Energy Aspects.

De ce s-a răzgândit Arabia Saudită

Mai mulți oficiali saudiți au precizat că statul va semna acordul chiar și fără sprijinul Iranului. La summit-ul de la Doha, poziția Arabiei Saudite a fost fermă. Delegația a insistat că acordul trebuie semnat de toate statele membre OPEC, inclusiv de Iran. În spatele acestei decizii ar putea fi prințul Mohammed bin Salman, al doilea în ordinea succesiunii la tron. Într-un interviu acordat Bloomberg săptămâna trecută, el a precizat că Arabia Saudită nu va semna acordul fără sprijinul Teheranului.


”Imposibilitatea de a ajunge la un acord la Doha este un memento că Arabia Saudită nu intenționează să acorde niciun favor Iranului în acest moment, în contextul în care conflicul geopolitic din regiune continuă să influențeze strategia saudită privind petrolul”, a explicat Jason Bordoff, de la Universitatea Columbia, pentru Financial Times.

Iranul nu a trimis o delegație oficială la reuniunea din acest weekend, fiind foarte clar că nu va îngheța producția până când nu va reuși să recupereze cota de piață pierdută în urma instituirii sancțiunilor internaționale.

În martie, producția de țiței a Iranului a crescut cu circa 100.000 de barili pe zi, la 1,6 milioane. La jumătatea anului 2012, înainte de introducerea sancțiunilor, aceasta se ridica la 2,2 milioane de barili pe zi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: