Liderii socialiştilor europeni (PES) au asigurat PSD că îi vor oferi sprijin direct în alegerile legislative din România, premierul Victor Ponta centrându-şi discursul pe retorica socială – austeritatea nu este singura cale de urmat pentru ieşirea din criza economică.
Sâmbătă, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), mutat de la Bucureşti la Bruxelles, din motive legate de criza politică din această vară, preşedintele ales al PES, bulgarul Serghei Stanişev, a promis că se va implica personal pentru susţinerea lui Victor Ponta şi a PSD în campania pentru alegerile din decembrie din România.
Şi liderul grupului Socialiştilor şi Democraţilor europeni din Parlamentul European (PE), austriacul Hannes Swoboda, s-a exprimat pentru o mai mare putere de afirmare a României în Uniunea Europeană prin partidele de stânga.
„Sunt foarte convins că PSD, sub conducerea lui Victor, a făcut o foarte bună politică în ultima lună, iar asta e ceea ce contează pentru cetăţenii României, pentru că în ultimii ani am văzut multe suferinţe, în timpul guvernării de dreapta şi sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu. Cred că protecţia socială şi în acelaşi timp reducerea deficitului bugetar este un rezultat foarte bun în doar câteva luni. Cred că programul socialist va fi apreciat de votanţi din România şi în timpul campaniei, atât eu cât şi alţi lideri din PES vom fi implicaţi în campania din România. Îi doresc succes lui Victor în misiunea lui”, a declarat Serghei Stanişev, citat de Agerpres.
Liderul grupului S&D (socialişti şi democraţi din PE), Hannes Swoboda, a spus că populaţia României a dat un semnal clar privind interesul ei pentru schimbare, la alegerile locale din iunie, şi că este sigur că asta se va întâmpla din nou la alegerile legislative din decembrie.
„Cred că liderii alianţei de la putere, care i-au întins o mână lui Băsescu, sunt garanţia că ţara o va lua pe calea cea bună. Sper ca măcar în ultima fază a preşedinţiei sale domnul Băsescu va încerca să fie un preşedinte al tuturor românilor pentru că asta aşteptăm de la un preşedinte, nu o politică partizană, ci de apărare a intereselor ţării. Este una dintre cele mai mari ţări din Uniunea Europeană (UE), dar vocea ţării nu a fost auzită foarte mult înainte ca acest guvern să vină la putere. Este vremea să se întâmple acest lucru”, a afirmat politicianul austriac.
Victor Ponta: Austeritatea nu este singura cale
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, la Congresul PES, că austeritatea nu este singura cale de urmat pentru depăşirea crizei economice în Europa.
„Prima măsură pe care am luat-o în calitate de prim-ministru a fost să dau înapoi salariile şi pensiile, deoarece banii pe care îi avem trebuie cheltuiţi mai bine pentru programe economice şi sociale. Vreau doar să demonstrez că austeritatea şi tăierile nu sunt singura cale de a avea dezvoltare şi creştere”, a spus Ponta, citat de un comunicat al PSD.
El a dat exemplul României, susţinând că a obţinut creştere economică cu un program social.
„Am încercat să demonstrez prin exemplul ţării mele că putem avea un program social la guvernare, să avem creştere economică şi să le explicăm oamenilor că mai există o alternativă la ceea ce germanii şi alţi conservatori susţin că este singura cale. Dacă reuşim să le dovedim oamenilor că mai este o cale, o cale mai rezonabilă, mai acceptabilă, ei o vor aprecia mai mult”, a spus Ponta.
România se află într-un acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, pe 2 ani, în valoare de 3,2 miliarde de euro, din anul 2011, creditorul internaţional punând ţării la dispoziţie încă o tranşă, de 512,9 milioane de euro, în urma undei decizii luate vineri.
Potrivit FMI, tranşa a fost acordată cu derogare de la cerinţa reducerii arieratelor autorităţilor locale şi centrale, ratată de Guvern.
Potrivit Guvernului, în anul 2012 creşterea economică încetineşte de la 1,9%-2,3%, cât era estimată la începutul anului, la 1,2%.
Premierul vrea o relaţie bună cu instituţiile UE. Schulz: Rezervat față de MCV
Ponta s-a declarat, de asemenea, pentru o relaţie mai bună a României cu instituţiile europene, însă, referitor la raportul suplimentar al Comisiei Europene pe Justiţie, preşedintele socialist al Parlamentului European, Martin Schulz, a evitat să facă referiri.
„Vreau să comentez extrem de pozitiv poziţia mult îmbunătăţită a preşedintelui Comisiei Europene, domnul Barroso, a preşedintelui PE, domnul Schulz. Îmi doresc ca România să aibă o relaţie foarte bună cu instituţiile europene, îmi doresc ca toate lucrurile care au fost neclare să fie clarificate, fără a pretinde că toată dreptatea e de partea mea, ci pur şi simplu pas cu pas să rezolvam problemele. România are nevoie de o relaţie cât mai bună cu instituţiile europene”, a spus Victor Ponta, citat de un comunicat emis duminică de PSD.
Vineri seara, premierul român l-a asigurat pe preşedintele PE, Martin Schulz, că România a depăşit criza politică.
„Am schimbat o serie de idei despre ultimele luni din România. Chiar şi criticile din partea domnului Schulz vin din partea unui prieten al României şi al meu. L-am asigurat pe preşedintele Schulz, ca şi pe preşedintele Barroso, că România a trecut de criza politică şi ambele părţi şi-au învăţat lecţia, iar Guvernul meu este gata să îşi întărească relaţiile cu instituţiile europene şi vrea să fie un partener activ al instituţiilor europene”, a spus Ponta.
La rândul lui, Martin Schulz a declarat că Ponta l-a asigurat că situaţia politică din România s-a calmat mult.
„Am analizat situaţia foarte dificilă din ultimele luni şi m-am consultat cu premierul, care mi-a spus că acum situaţia din ţară este mai calmă şi instituţiile sunt în dreptul lor. Am discutat şi într-un cadru privat despre scena politică, din punctul de vede al premierului Ponta, şi am ajuns la concluzia că între prieteni există şi momente de dezacord”, a spus Schulz, după întâlnirea cu Ponta.
Germanul a menţionat că a discutat cu Ponta şi despre procesul de aderare a Româniai la zona Schengen, însă a evitat să facă aprecieri despre raportul suplimentar al Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţia românească, programat în decembrie.
„Mai întâi să apară (raportul MCV – n.r), şi vorbim după aceea pe marginea lui”, a spus Schulz.
El a subliniat Parlamentul European nu poate influenţa raportul Comisiei Europene.