Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

Congresul nu a ajuns la consens: Statul federal american, paralizat

de Mariana Bechir 1.10.2013

Cele două camere ale Congresului american nu au ajuns la un compromis în privinţa legii bugetului, până la miezul nopţii (07.00, ora României), astfel încât statul federal va fi aproape paralizat, începând de marţi dimineaţa, mai multe agenţii încetându-şi activitatea.

Cu două ore înainte de miezul nopţii, Senatul a respins un nou proiect al Camerei Reprezentanţilor, care conţinea şi el amânarea reformei sistemului de sănătate american.

Imediat după aflarea eșecului, Sylvia Mathews Burwell, director al Biroului management și buget de la Casa Albă, le-a cerut agențiilor federale să pună în aplicare planurile de închidere ordonată.

Sute de mii de angajaţi din agenţii vor fi trimişi acasă în concediu neplătit, cu o posibilitate redusă de a-şi recupera ulterior salariile, spune BBC.

Instituţiile federale, cu excepţia justiţiei, departamentului de securitate  şi a armatei, îşi reduc activitatea la strictul necesar, funcţionând în sistem de avarie.

Momentul era previzibil, după ce republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, au inclus într-un proiect pe termen limitat al bugetului amânarea aplicării reformei din sănătate. Acesta a fost semnalul că republicanii vor ţine la abordarea ideologică a bugetului şi nu se va putea ajunge la un consens cu Senatul.

Luni, presa americană a atacat Congresul, acuzându-i şi pe democraţi, şi pe republicani, pentru criza care se apropia.

Cu câteva ore nainte de expirarea termenului, board-ul editorial de la Washington Post le cerea celor două partide să ajungă la un compromis, pentru ca naţiunea să nu sufere.

Bilanţul

 • Departamentul de stat va putea funcţiona pe o perioadă limitată
 • Departamentul pentru energie – 12.700 de angajaţi sunt trimişi acasă, 1.300 rămân.
 • Departamentul de sănătate trimite acasă mai mult de jumătate din staff.
 • Federal Reserve, Justiţia şi departamentul pentru securitate vor fi aproape neafectate.
 • Departamentul Comerţului – aproximativ 30.000 de persoane trimise în şomaj.
 • Departamentul apărării – aproape 400.000 de lucrători vor fi afectaţi.
 • Departamentul transporturilor – 18.481 de angajaţi afectaţia.
 • Institutul Smithsonian – vor fi închise 19 muzee, galerii şi parcuri zoo.
 • De asemenea, se închid parcurile naţionale Statue of Liberty, Yosemite şi Alcatrazul.

(Sursa: Washington Post)

Precedenta închidere a statului federal a avut loc în 1995 – 1996, când serviciile federale au fost suspendate pentru o perioadă record de 21 de zile.

UPDATE:

 • Senatul (unde controlul este deținut de democrați) a refuzat o nouă propunere de negociere venită din partea Camerei Reprezentanților, liderul majorității, Harry Reid, catalogând drept cinică oferta, după ce Republicanii au respins timp de șase luni invitațiile Senatului la o conferință pe buget.
 • Mulți dintre angajații agențiilor federale au aflat abia după ce s-au prezentat marți la muncă, dacă fac parte sau nu din așa-numitul ”personal esențial”. Cei care se înscriu în această categorie au rămas la job, ceilalți au plecat acasă.
 • NASA a anunțat pe Twitter anularea participării la toate evenimentelor publice programate. Mai mult, până la ieșirea din criză, cei de la NASA nu vor mai posta nimic pe Twitter și nu vor răspunde la niciun comentariu.
 • Bursele americane s-au arătat și ele indiferente față de criza bugetului, au deschis în ușoară creștere.
 • Dolarul s-a depreciat ușor, în această dimineață, lira a urcat la 1,6238 dolari (cel mai mare nivel de după ianuarie 2013), iar euro, la 1,357 dolari (cel mai ridicat nivel, din februarie anul curent), spune The Guardian.
 •  Joe Rundle, de la ETX Capital, mai oferă o explicație pentru calmul piețelor: convingerea generală a tarderilor că această închidere a statului federal va fi de scurtă durată: ”Dacă se rezolvă repede, va afecta în mică măsură sănătatea economiei americane”, a declarat Rundle, pentru The Guardian.
 • Bursele europene sunt și ele calme, niciun semn de prăbușire. În Germania și Franța,indicii au o creștere cu aproape 0,5%, grație dispariției pericolului de prăbușire a Guvernului italian.
 • Președintele Barack Obama se va întâlni miercuri cu șefii băncilor de pe Wall Street, anunță Bloomberg. Vor discuta nu doar impasul în care s-a ajuns din cauza Congresului, ci și despre creşterea limitei de îndatorare a SUA, a doua mare problemă pe agenda autorităților americane.
 • Potrivit unei analize a CNN, din cei 3,4 milioane de angajați federali, aproximativ 821.000 intră în concediu neplătit.
 • Piețele asiatice au avut o reacție slabă la criza bugetului din SUA, deoarece, spune The Wall Street Journal, citând un analist din Singapore, se poziționaseră deja pentru o asemnea eventualitate: ”Nu am văzut niciun progres (în negocierile pe buget), față de prima zi”, a spus Desdmond Chua.”Piețele asiatice se pare că devin tot mai imune la bătăliile bugetare din SUA”, notează The Wall Street Journal.
 • Președintele Barack Obama a semnat în noaptea de luni spre marți un act prin care se asigură plata salariilor pentru personalul militar.

(În curs de actualizare)

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.10.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult