Proiectul minier de la Roșia Montană este, pentru USL, încă un prilej de lupte între PSD și PNL, care se comportă deja ca doi adversari în campanie electorală.
Pe de-o parte, premierul Ponta trecuse proiectul de la Roșia Montană, în condițiile în care Executivul se confruntă cu scăderi abrupte ale investițiilor străine în România.
De cealaltă parte, Crin Antonescu se pregătește de alegerile prezidențiale din iarna lui 2014, precedate de europarlamentarele din iunie 2014, în condițiile în care PNL pierde teren în fața PSD.
Cursdeguvernare.ro a făcut o cronologie a conflictului din coaliția de guvernare pe marginea proiectului de la Roșia Montană:
- 27 august 2013. Guvernul României a adoptat un proiect de lege care prevede că exploatarea minieră de la Roșia Montană va începe din noiembrie 2016, cu o participație a statului român mărită de la 19,3% la 20% și cu redevența la aur de la 4% la 6%.
- 30 august. Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri și Turism, Maria Grapini (PC), a criticat proiectul minier adoptat de Guvernul din care face parte. ”De ce noi romanii trebuie sa alegem mereu din doua rele???? Proiectul Rosia Montana este clar ca a fost gresit pornit! Oamenii care ma stiu, cetatenii din colegiul meu imi cer sa nu votez proiectul de lege pentru inceperea exploatarii! Ce credeti ca voi face?….. astept parerea voastra!”, scria ministrul conservator pe Facebook.
- 31 august. Începe o nouă serie de proteste de stradă împotriva exploatării miniere cu cianură. Premierul Victor Ponta spune că, în calitate de deputat PSD, va vota împotriva proiectului de lege aprobat de el în postura de prim-ministru. ”Nu există altă soluţie decât ca absolut toate elementele să fie puse pe masa Parlamentului, după care Parlamentul decide dacă vom face vreodată acest proiect sau îl respingem definitiv. Votul meu ca deputat va fi împotrivă”, spunea Ponta, la Antena 3.
- 8 septembrie. Protestele față de proiectul de la Roșia Montană și față de Guvernul Ponta II se intensifică, circa 10.000 de manifestanți demonstrând în București, 5.000 la Cluj-Napoca și alte câteva mii în alte orașe din țară. În aceeași zi, la postul Digi 24, președintele PNL a catalogat protestele ”un semn cred că e un semn sănătos de civism”.
- 9 septembrie. Crin Antonescu a convocat o conferință de presă să anunțe că se opune proiectului Guvernului. Și el a menționat că poziția sa este era personală și nu implica PNL. ”Astăzi, deşi discuţiile din Parlament nici nu au început, am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană: cred că proiectul nu poate fi susţinut. Proiectul fie ar trebui retras, fie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore care în acest moment împiedică aprobarea acestui proiect”, a spus Antonescu, la sediul PNL.
- 9 septembrie. După declarațiile lui Crin Antonescu, președintele PSD, Victor Ponta, anunță că și partidul său va respinge proiectul în Parlament, însă a acuzat interesele de campanie ale liderului PNL. ”Până la urmă domnul preşedinte Băsescu, în 2009, a susţinut proiectul Roşia Montană că avea alegeri prezidenţiale. Domnul Antonescu nu-l mai susţine în 2014, că are alegeri prezidenţiale. Astea sunt lucruri politice, important e că atâta timp cât există în mod clar o majoritate împotriva proiectului nu mai are rost să mai pierdem foarte mult timp”, a spus Victor Ponta.
- 12 septembrie. Crin Antonescu îl acuză pe Victor Ponta că pasează la Parlament responsabilitatea deciziei privind deschiderea exploatării. e ce nu asumă Guvernul, premierul acest proiect? De ce mi-l dă mie să decid. Înseamnă că pot spune că nu există garanţiile necesare. (…) Premierul este absolut convins că acesta este un proiect bun, fezabil. Nu înţeleg de ce nu a dat acordul de mediu în baza acestei dorinţe. Premierul vrea tare acest proiect, dar nu doreşte să-şi asume răspunderea şi îl trimite la Paralament, acolo unde vrea un vot secret”, a spus Antonescu, într-un interviu acordat ziarului Adevărul. De asemenea, Antonescu l-a acuzat pe Ponta de ”parșivitate ”. ”Primul care a spus ce va vota a fost însuşi premierul. A început un joc destul de parşivel, asocierea mea cu domnul Blaga. PNL şi PDL nu au majoritate”, a acuzat președintele PNL.
- 12 septembrie. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta, a pus afirmațiile lui Antonescu pe seama faptului că liderul PNL a fost ”luat de val”. ”Îl cunosc şi îl apreciez, am fost unul dintre cei care au avut numai cuvinte de laudă la adresa dânsului pentru că are un anumit discurs, este un politician versat, dar aici cred că a fost luat de val. Valul pe care l-am văzut în stradă”, a spus Sârbu.
- 12 septembrie. Antonescu și Ponta au o discuție, împreună cu alți lideri PSD și PNL și revin asupra deciziei anunțate de respingere imediată am proiectului de lege al Guvernului. ”PSD a convenit să revenim pe comisie specială în Parlament, deci să se retragă procedura de urgenţă”, a declarat, joi, copreședintele liberal al USL, Crin Antonescu.
- 13 septembrie. Deputatul PNL Ludovic Orban cere demisia premierului Victor Ponta și a ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură și investiții străine, Dan Șova, sugerând că cei doi social-democrați că dau companiei canadiene Gabriel Resources temei să dea în judecată statul român și intimidează parlamentarii pentru a vota proiectul Guvernului privind demararea exploatării de la Roșia Montană.
- 15 septembrie. Premierul Ponta merge la Roșia Montană, în județul Alba, să dicute cu 33 de mineri care coborâseră în subteran în semn de protest față de blocarea proiectrului minier. Îmbrăcat într-un echipament de protecție cu însemnele companiei Roșia Montană Gold Corporation, liderul PSD îi convinge pe mineri să renunțe la protest, după ce le promite că va aduce acolo comisia parlamentară privind proiectul Roșia Montană, for care nu se înfijnțase încă. ”Le-am promis că se face Comisia şi-i aducem pe toţi din Comisie să vorbească cu ei şi să vadă aici, să se decidă dacă susţin sau nu proiectul. Dar nimeni n-are voie, când nu ştie ce viaţă au oamenii aceştia să zică ‘nu’. Trebuie să-i aducem aici. Le-am promis şi o să mă ţin de cuvânt”, a spus Ponta, citat de Agerpres.
- 16 septembrie. Deputatul PNL Ludovic Orban îl compară pe Victor Ponta cu Ion Iliescu, în episodul aducerii minerilor la București. Liberalul anunță că va vota orice moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Ponta II. ”Îl anunţ pe această cale pe domnul Ponta că voi vota orice moţiune de cenzură se va depune împotriva cabinetului său şi că voi face toate demersurile posibile pentru a îmi convinge colegii liberali că acest hibrid nereuşit între capitalismul lui Nastase (vezi PETROM, ALRO, BECHTEL etc. ) şi comunismul lui Iliescu trebuie să plece din fruntea guvernului României”, a scris Orban pe Facebook. Crin Antonescu a precizat, însă, că PNL susține în continuare Guvernul din care face parte, iar liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a avertizat că Orban ar putea fi sancționat în partid.