fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

La obiect

”Ungaria nu mai este o democrație” – Raport ”Nation in Transit 2020” al Freedom House. Evaluarea libertăților în Europa

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia coboară alarmant pe același drum, democrația în Balcani se deteriorează sub influența Chinei și Rusiei, iar UE nu… Mai mult

07.05.2020

Conflict fără precedent între DGA și ministrul de Interne – Carmen Dan acuză structura de ineficiență, conducerea Direcției răspunde public

de Vladimir Ionescu , 22.4.2019

Fără precedent – conducerea DGA, în conflict deschis cu ministrul de Interne

Conducerea Direcției Generale Anticorupție (DGA) a organizat luni o conferință de presă în care a respins acuzațiile ministrului de Interne, Carmen Dan, care consideră ineficientă această structură.

Principul argument invocat de Carmen Dan este că doar 10% dintre cei trimiși în fața instanțelor sunt polițiști. DGA explică, pe de altă parte, că unii polițiștii sunt suspectați de apartenență la rețele de infractori sau sunt prinși luând mită de la mai mulet persoane, ceea ce înseamnă că dosarele conțin și numeroși civili. Iar cine nu cunoaște aceste lucruri, spun ofițerii DGA, nu cunoaște specificul activității Direcției.

“Dacă într-un dosar penal e prezent un cadru al MAI, pe lângă faptele de corupție comise, nu putem limita acțiunea doar la el. Interpretarea că nu ne axăm pe spațiul MAI e un neadevăr. Adică, dacă activitatea noastră a fost canalizată pe spațiul MAI, rezultă din dosarele instrumentate (…) E un firesc al lucrurilor. Îl constatăm zi de zi, în toate dosarele”, a declarat Ioniță.

El a prezentat și un caz concret, un dosar de corupție la Neamț: “33 de cetățeni au oferit mită polțiștilior de la rutieră, care au refuzat mita. Iată ca 33 de suspecți, ulterior inculpați, sunt din afara MAI”.

Reamintim că, în weekend, chestorul Cătălin Ioniță, șeful DGA, a făcut publică o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne și în care susținea că ”se simte obligat să aducă în atenția opiniei publice situația extrem de gravă în care se găsește Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru”.

Printre altele, ofițerul susține că el și familia sa sunt filați, sugestia sa fiind că acest lucru are loc la presiunea celor care controlează politică ministerul.

Șeful DGA acuză presiuni înclusiv în situația care a dus la conflictul Mihai Tudose – Carmen Dan, care a dus la demisia premierului 

Fragmente din scrisoarea-deschisă a chestorului Cătălin Ioniță:

  • Ca urmare a presiunilor făcute am început activitatea ca Inspector general însă nenumăratele imixtiuni în activitatea firească a IGPR creau tensiuni permanente. Am aflat imediat de faptul că, față de șeful Poliției Române se desfășoară activități de supraveghere operativă, de asemenea și asupra familiei mele, existând martori și probe video în acest sens. Am înștiințat DGPI, însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră.
  • Văzând că nu pot fi manipulat am fost silit să îmi scriu un raport cu demisia din funcţie chiar înainte de o deplasare în S.U.A. la misiunea O.N.U., spunându-mi-se să plec liniştit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia.
  • Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcţie a unor şefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre ameninţările pe care le-am primit au fost şi cele legate de înscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată înainte ca orice organism de specialitate să se pronunţe, verificarea, urmărirea clipă de clipă a familiei, toate acestea fiind astăzi iată o certitudine.

Conflictul aduce unele lămuriri și în ceea ce privește evenimentele ce au provocat demisia lui Mihai Tudose din funcția de premier al României.

Cătălin Ioniță (foto) a devenit cunoscut anul trecut, în timpul scandalului dintre fostul premier Mihai Tudose și Carmen Dan.

(Citiți și: ”Mihai Tudose: Nu pot să mai lucrez cu un ministru care minte. Dacă va fi lăsată, Carmen Dan își va da demisia”)

Iniţial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose schimbarea din funcţie a şefului de atunci al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în contextul scandalului poliţistului pedofil.

Mihai Tudose a acuzat-o însă pe Carmen Dan că l-a minţit când i-a spus că Ioniţă a acceptat să fie noul şef al IGPR şi i-a cerut atunci demisia. Carmen Dan nu a demisionat însă, ba chiar a anunţat, după o zi, că are acceptul lui Ioniţă pentru funcţie. Ulterior, PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului.

Ce spune acum chestorul:

  • Pentru a clarifica de la bun început, vreau să fac referire la prezentarea mincinoasă făcută de ministru în luna ianuarie 2018 când în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcţiei de Inspector General al Poliţiei Române.
  • Iată, vă prezint un raport înregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul că nu sunt de acord cu împuternicirea mea în funcție. La acea vreme mi s-a pus în vedere să distrug acel raport, acesta fiind dovada clară că nu premierul mințea, ci ministrul de interne.

În cele din urmă, chestorul a preluat conducerea Poliției Române, însă, pentru puțin timp, iar Mihai Tudose a părăsit Palatul Victoria, la cererea PSD, fiind înlocuit de Viorica Dăncilă.

La finalul lunii iunie 2018, Cătălin Ioniţă a demisionat din funcţia de şef al Poliţiei Române, iar o zi mai târziu era prezent la sediul DNA, unde a fost pus sub urmărire penală pe motiv că ar fi pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca să intervină pe lângă funcţionari publici.

Carmen Dan îl acuză de duplicitate pe chestorul Cătălin Ioniță

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a caracterizat, luni, drept duplicitar comportamentul directorului DGA, Cătălin Ioniță, care a acuzat-o de minciună și că l-ar fi obligat să plece de la conducerea Poliției Române.

“Cătălin Ioniță, în calitatea sa de director al Direcției Naționale Anticorupție, avea toate instrumentele să facă absolut toate verificările referitor la fapte pe care le-a considerat sau, mai nou, le consideră grave. Faptul că iese cu o astfel de poziție după ce eu am prezentat în activitatea de bilanț motivele pentru care eu consider că această structură importantă a ministerului trebuie să fie mai eficientă mi se pare cel puțin duplicitar. În aceeași notă, dacă-mi permiteți, privesc și faptul că acum consideră că este oportun să prezinte public un raport în care menționează că nu a fost de acord să preia funcția de șef al Poliției Române”, a declarat, luni, Carmen Dan, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Referitor la declarațiile lui Cătălin Ioniță potrivit cărora el și familia sa ar fi fost supravegheați, Carmen Dan i-a adresat directorului DGA invitația de a face publice demersurile pe care le-a făcut, în mod oficial, către Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), structură din cadrul ministerului.

“Nu cred că ar trebuie să spun eu care ar fi consecințele (acuzațiilor aduse de Cătălin Ioniță -n. red.). Ce e trist pentru mine e că un ofițer de carieră, așa cum spune, care invocă onoarea, își pune uniforma în cap în modul ăsta”, a încheiat Carmen Dan, citată de Mediafax.

Mihai Tudose intervine: Această „doamnă” a mințit în 2018 și va organiza anul acesta alegerile

Între timp, Mihai Tudose a trecut la Pro România. Acum, în noul scandal referitor la cele întâmplate atunci când el a fost obligat să plece

Mincinoasă. Agresivă şi Incompetentă. O reprezentare perfectă a omului lu’ Dragnea. Ministrul de Interne… Carmen Dan !!! (…)

Vă aduceți aminte cum în ianuarie 2018 am cerut demisia acestei „doamne” fiindcă minte și are o agendă proprie în cadrul ministerului… Atunci „partidu’” a luat foc, am fost făcut misogin și evident deconspirat ca fiind securist și trădător.

Acum, Chestorul Ioniță recunoaște că „doamna” a mințit și nu numai ci și o serie de abuzuri și presiuni care nu au nici o legătură cu ceea ce trebuie să fie un ministru de interne. Nu cred că se mai așteaptă nimeni ca „doamna” Dan să-și dea demisia.

Poate chiar e util să mai stea acolo. Să o vedem și să ne reamintim cum arată „omul perfect al lu’ Dragnea/ PSD” Această mostră de jalnic caracter organizează alegerile.

În fața ei depun jurământul de onoare tinerele generații de polițiști… ei stând drepți în fața unei mincinoase care, fiindcă are tricou cu PSD dat de Dady Dragnea pare intangibilă! Această „doamnă” este membră CSAT… Nu trebuie să-și dea ea demisia… trebuie trimiși toți acasă. Urgent! P.S. Declarația chestorului Ioniță este mult mai vastă și dezvăluie și multe alte mizerii.

Acuzația de plagiat adusă chestorului

Cătălin Ioniţă şi-a obţinut doctoratul în 2014, cu lucrarea “Criminogeneza infracţiunilor cibernetice”, despre care Press One a scris că este “plagiată integral, de la primul până la ultimul rând”

Chiar și introducerea lucrării, care se numeşte Argument, exact ca textul din debutul volumului “Criminalitatea informatică” (de Tudor Amza şi de Cosmin Petronel Amza, apărut în 2003 la editura Lumina Lex din Bucureşti) − text pe care chestorul Ioniţă îl copiază cuvânt cu cuvânt, conform sursei citate.

În 2016, chestorul a dat angajatorul (MAI) în judecată pentru că nu a beneficiat doi ani de sporul de doctorat, un spor consistent, de 15% din brutul soldei lunare, la vremea respectivă.

Cătălin Ioniță a câştigat definitiv la Curtea de Apel Bucureşti, iar banii trebuie să-i fie plătiți retroactiv.

Într-o discuție cu News.ro, chestorul preciza că a făcut lucrarea dintr-o convingere personală, nu pentru titlu, şi că nu a urmărit să beneficieze de bani. “Orium, suma pe care o primesc pentru titlul de doctor nu cred că va acoperi vreodată munca şi absenţa mea din familie”, a spus Cătălin Ioniţă.

Suma îi va fi însă cerută înapoi, dacă CNATDCU va da verdict de plagiat, fiindcă va reprezenta foloase necuvenite.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.4.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 25 mai: peste 200 de cazuri noi

Vladimir Ionescu

După opt zile de coborâre a numărului de cazuri Covid-19 nou diagnosticate s-a situat sub 200, trendul s-a schimbat duminică și este confirmat de comunicarea… Mai mult