Un grup de națiuni europene conduse de Germania, Franța și România au promis luni un nou sprijin financiar pentru Republica Moldova. La conferința donatorilor, scrie Politico, liderii Republicii Moldova au cerut o distribuire mai rapidă a ajutoarelor din cauză că Rusia își intensifică șantajul energetic.
Republica Moldova se confruntă cu perspectiva unei grave crize economice și politice generate de Rusia, care a redus drastic livrările de gaze pentru a pedepsi țara pentru atitudinea sa pro-europeană.
În plus, țara suferă și frecvente pene de curent deoarece infrastructura energetică din Ucraina vecină a fost în mare parte distrusă de război, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și a inflației în țară.
Angajamente certe: Franța 100 milioane euro, Germania 32
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a spus delegaților, la conferința de sprijin organizată luni în capitala Franței, că țara sa se confruntă cu „o criză energetică acută” care ar putea „periclita pacea și securitatea noastră socială”.
La conferință, doar Franța și Germania au anunțat valoarea ajutoarelor promise (100 de milioane euro de la Paris și 32 de milioane euro de la Berlin). Sumele se adaugă celor aproximativ 200 de milioane de euro pe care ambele țări le-au promis anterior.
La conferință au participat și alte țări UE, inclusiv Suedia, Italia și Luxemburg. Valoarea totală a angajamentelor asumate nu a fost precizată la finalul conferinței.
Nicu Popescu: Mulțumim, dar trebuie să creștem dramatic viteza cu care livrăm proiecte
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a spus la Paris că țara sa – care are statut de candidat la aderarea la UE – are nevoie nu doar de angajamente financiare, ci și de mai multă viteză în implementarea inițiativelor europene, cum ar fi îmbunătățirea conectivității Moldovei la rețelele europene de gaz și energie.
„Între Uniunea Europeană și Republica Moldova au loc o mulțime de dinamici bune, pozitive”, a declarat Popescu reporterilor ulterior, la o conferință de presă, în cadrul căreia a mulțumit țărilor UE pentru sprijinul acordat.
Oficialul moldovean a precizat: „În același timp, da, vrem ca asta să fie mai rapid. Adevărul este că multe dintre procedurile de cooperare internațională, ale donatorilor internaționali, ale instituțiilor internaționale, sunt concepute pentru vremuri de pace, nu pentru vremuri de război”.
„Și aici cu toții trebuie să creștem dramatic viteza cu care livrăm proiectele concrete, inclusiv atunci când vine vorba de conectivitate. Trebuie să ne asigurăm că societatea noastră poate absorbi aceste șocuri provocate de război”, a spus Nicu Popescu.
Maia Sandu: Ne confruntăm cu un război hibrid
Guvernul pro-european al Republicii Moldova se confruntă cu presiuni politice interne și proteste conduse de opoziția pro-rusă.
Președintele francez Emmanuel Macron a precizat că știe că situația economică dificilă a Republicii Moldova este „folosită de susținătorii Rusiei, de inamicii Europei, pentru a organiza zilnic demonstrații plătite pentru a destabiliza președintele și guvernul ei”.
Maia Sandu a susținut această evaluare: „Democrația noastră este atacată de grupuri criminale corupte susținute de Rusia”, a spus ea. „Ne confruntăm cu un război hibrid care urmărește să ne abată de la integrarea europeană”.
***