sâmbătă

13 iulie, 2024

4 mai, 2022

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni pe Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, parteneriatul bilateral dintre cele două țări și despre susținerea Republicii Moldova.

Mesajele transmise de cei doi președinți la conferinţa de presă comună:

Klaus Iohannis: Ne bazăm că Germania sprijină aderarea României la Schengen

„Consultările noastre de astăzi au confirmat încă o dată că relația bilaterală privilegiată, cu caracter strategic, dintre România și Germania este foarte puternică și are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar. Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulți ani, primul partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească”, a declarat președintele Klaus Iohannis.


Acesta spune că a discutat cu Frank-Walter Steinmeier despre „situația gravă de securitate generată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și pe combaterea efectelor sale multiple”.

”Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să încheie războiul. Toate crimele de război trebuie anchetate minuțios de Curtea Internațională, iar România susține acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

„Ca aliați NATO, România și Germania împărtășesc obiectivul esențial de asigurare a păcii și securității la Marea Neagră. În acest context, dorim aprofundarea cooperării cu Germania, inclusiv în pregătirea Summitului NATO de la Madrid, unde urmează să luăm decizii importante pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare, mai ales pe Flancul Estic. Am mulțumit, totodată, Președintelui Steinmeier pentru participarea Germaniei la asigurarea poliției aeriene întărite pentru România”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis spune că România se bazează pe Germania pentru a sprijini aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Frank-Walter Steinmeier: România are tot respectul nostru


România şi Germania sunt „strâns” legate din punct de vedere politic, economic şi al societăţii civile, a declarat, miercuri, preşedintele Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la Bucureşti, subliniind că ţara sa va fi alături de Ucraina în perioada grea cu care acest stat se confruntă.

„În aceşti 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, între România şi Germania s-au întâmplat foarte multe. Cred că statele noastre au folosit acest timp pentru a apropia şi mai mult ţările noastre. Suntem legaţi foarte strâns, astăzi, din punct de vedere politic, economic, din punct de vedere al societăţii civile. În egală măsură, subliniez acest lucru pentru că poate niciodată nu a fost atât de limpede ca în aceste vremuri cât de importantă este unitatea în Europa, cât de importantă este unitatea şi în cadrul alianţei transatlantice într-o asemenea vreme în care războiul cumplit de agresiune al Rusiei are loc împotriva Ucrainei: distrugere, mii de morţi, răniţi, milioane de refugiaţi şi multă suferinţă”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier.

Frank-Walter Steinmeier a spus că germanii sunt impresionaţi de solidaritatea şi umanitatea din România faţă de refugiaţii din Ucraina.

„Simţim respect, recunoştinţă pentru sprijinul acordat. Ştiu că sunt între 600.000 şi 700.000 de sosiri, dintre care 80.000 sau 90.000 au rămas în România şi faptul că acest sprijin s-a exprimat nu doar prin sprijin din partea autorităţilor, ci foarte multe iniţiative ale societăţii civile şi ale persoanelor individuale care ajută refugiaţii de a găsi linişte, de a se simţi protejaţi. Doresc să spun în mod clar că ceea ce face România are tot respectul nostru şi Germania este conştientă de acest lucru şi Germania va ajuta în continuare refugiaţi şi le va acorda sprijinul de care au nevoie în aceste vremuri”, a adăugat preşedintele german.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: