vineri

19 aprilie, 2024

21 octombrie, 2015

_MG_5340„Accentul în mediul fiscal se mută pe substanța economică, transparența fiscală și cooperare între autoritățile fiscale cu implicații importante pe plan local”, este una dintre concluziile formulate de Dan Bădin (foto), partener Deloitte România, în cadrul conferinței anuale Deloitte Tax & Legal, organizată miercuri la JW Marriott Grand Hotel.

Cu două luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod fiscal și a noului Cod de procedură fiscală, Deloitte România împreună cu Reff & Asociații SCA, societatea de avocați reprezentând Deloitte Legal în România, au prezentat cele mai importante schimbări ce vor influența activitatea companiilor, începând cu 1 ianuarie 2016.

Dan Bădin: Vom vedea noi modificări ale legislaţiei fiscale

Potrivit lui Dan Bădin, schimbările de ordin legislativ nu se vor opri, deoarece în următorii doi ani legislația fiscală va suferi noi transformări, ca urmare a tendințelor internaționale.


„În România, principalele nemulţumiri ale contribuabililor vin din schimbările destul de rapide ale legislaţiei fiscale, dintr-un mediu legislativ volatil, cu alte cuvinte. De ceea ce avem nevoie este claritatea legilor, fără îndoială. Legile să  fie clare, iar interpretările diferite să fie cât mai limitate. Există în prezent situaţii în care inspectorii fiscali tind să interpreteze legea într-un mod în care noi nu-l considerăm întotdeauna cel mai potrivit. Înainte de finalul anului vom mai vedea noi modificări ale legilaţiei fiscale. Probabil, aţi văzut declaraţiile premierului din această săptămână. Mai vedem ceva: principiile care stau la baza Codului fiscal au fost într-adevăr rescrise, dar nu ştiu care vor fi în mod practic avantajele din punct de vedere al contribuabilului”, a punctat miercuri Dan Bădin.

Se înăspreşte regimul de colectare

Vorbind despre modificările Codului fiscal și impactul asupra impozitelor indirecte, Pieter Wessel, Partener Deloitte România, a afirmat că modificările introduse arată interesul autorităților pentru respectarea legislației comunitare.

Potrivit lui Pieter Wessel, mediul de afaceri se așteaptă ca autoritățile să fie atente nu doar la nereguli, ci să interpreteze legislația în sensul și spiritul UE.

În ce privește noul Cod de procedură fiscală, Alexandru Reff, Partener Reff & Asociații, a spus că acesta își propune echilibrarea raporturilor dintre organele fiscale și contribuabili și creșterea gradului de conformare, însă dincolo de introducerea unor principii progresiste și a unor garanții suplimentare pentru debitori, regimul de colectare a veniturilor bugetare se înăsprește.


“Vedem că noul Cod reflectă teme de actualitate la nivel global, cum ar fi folosirea analizei datelor în toate procesele de administrare fiscală, preocupări intense pentru obținerea și schimbul de informatii despre contribuabili, respectiv o dinamică complexă între dimensiunile administrativă și penală ale fiscalității”, a spus Alexandru Reff.

Vlad Boeriu, Partener Deloitte România și Andreea Artenie, Partener Asociat Reff & Asociații au subliniat că se observă o deblocare a mecanismului de obținere a soluțiilor fiscal anticipate și a acordurilor de preț în avans, însă este mult loc de îmbunătățire în ce privește răspunsul la clarificările solicitate de contribuabili.

Tax@Hand

Pentru a veni în sprijinul business-ului local, Deloitte România a lansat, cu această ocazie, aplicația Tax@Hand, care aduce clienților informații fiscale, știri, opinii, articole de specialitate și alte resurse dezvoltate de consultanții fiscali Deloitte din mai multe jurisdicții.

“Practic, oricine va putea accesa, imediat, cele mai recente știri cu impact în domeniul fiscal, din jurisdicțiile de interes și pe subiectele care îi afectează direct activitatea”, a spus Dan Bădin.

Indiferent de platforma folosită, aplicația poate fi descărcată gratuit- detalii despre aplicație la taxathand.com.

Aflată la a șasea ediție, Conferința anuală Deloitte Tax & Legal se înscrie în seria de evenimente organizate de companie pentru a veni în sprijinul comunității de afaceri cu scopul de a crea un impact vizibil în societate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: