miercuri

17 aprilie, 2024

19 februarie, 2019

Pe măsură ce autoritățile din România ridică obstacole în cursa Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European (EPPO), oficiali europeni și lideri politici marcanți din UE, de la partidele de dreapta la cele de stânga, își declară susținea față de aceasta.

Laura Codruța Kovesi este favorită în competiția pentru primul procuror-șef din istoria EPPO, o competiție în care cei interesați s-au putut înscrie fără a fi implicate autoritățile naționale.


După prima parte a selecției, cea bazată pe evaluarea strict profesională, realizată de un grup de personalități în domeniu cu reputație la nivel european, fosta șefă a DNA s-a clasat pe primul loc, urmată de procurorii Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Puțină explicație procedurală

Din acest punct, două instituții politice vor decide numele câștigător: Parlamentul European şi reuniunea ambsadorilor statelor UE la Bruxelles.

Ce urmează:

26 februarieședință comună a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Jutiţie  şi Afaceri Interne (LIBE) şi Comisiei de control bugetar, din Parlamentul European. Membrii acestor comisii vor audia cei trei candidați și vor stabili, prin votul lor, noul clasament. În cele două comisii sunt patru români – Monica Macovei (independent), Csaba Sogor (UDMR), Traian Ungureanu (PNL) şi Cătălin Ivan (independent) – din partea cărora se poate baza doar pe două voturi. Laura Codruța Kovesi are șanse să se plaseze din nou pe locul întâi, cu voturile europarlamentarilor din celalte state membre.


27 februarie – ședință COREPER, unde va exista un vot secret, iar Luminița Odobescu, reprezentanta României va avea un mandat din partea Guvernului.

Dacă se clasează prima și în COREPER, urmează votul în Parlamentul European, unde Laura Kovesi nu va avea probleme și va câștiga postul de procuror-șef al EPPO.

Dacă rezultatul din COREPER va fi un clasament diferit al celor trei candidați, vor avea loc negocieri între Consiliul UE şi Parlament.

Și popularii, și socialiștii, și liberalii europeni o susțin pe Laura Kovesi

Laura Codruța Kovesi se bucură de largă susținere din partea liderilor de la Bruxelles și Strasbourg, iar unele surse au vorbit chiar de posibile negocieri între Franța și Germania, pentru retragerea candidaților din țările lor, astfel încât să nu existe probleme în numirea ei la conducerea EPPO.

Până acum, și-au declarat sprijinul lideri a trei formațiuni importante din PE:

Esteban Gonzalez Pons, vicepreședinte al Partidului Popular (Creștin Democrat), cel mai mare grup politic din PE:

Ca să răspund foarte scurt, noi o susținem clar. Credem că sfera politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, doar gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem.

Frans Timmermans, liderul socialiștilor din PE, comisar comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale:

Am fost destul de brutal cu românii în aceste aspecte şi voi continua să fiu limpede în această privinţă. Cred că în lupta împotriva corupţiei, în viziunea mea, doamna Kovesi a făcut o treabă excelentă de-a lungul anilor şi este un procuror foarte bun.

Pot depune mărturie că am văzut la treabă şi cred că este un procuror excelent. A făcut o treabă foarte curajoasă în România.

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, i-a cerut președintelui PE să se asigure că procedura va continua fără ca autoritățile române să poată împiedica participarea Laurei Codruța Kovesi:

Astfel, vrem să vă solicităm să luaţi atitudine în apărarea integrităţii procesului de selecţie şi să faceţi apel la autorităţile române să îi garanteze doamnei Kovesi că poate participa fără probleme la audieri şi să se prezinte în faţa Parlamentului European. 

Alte declarații de susținere a Laurei Codruța Kovesi:

  •  Josef Moser, ministrul austriac de Justiție, a anunțat că Austria va vota în favoarea acesteia
  • Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunțat că o sprijină pe fosta șefă a DNA. Mai mutl, acesta i-a cerut voalat lui Timmermans să declanșeze procedura care a început deja în cazul Poloniei, după ce Secția de investigarea a magistraților a învinuit-o pe Kovesi de abuz în funcție, fals în declarații și luare de mită: ”Ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”

Eforturile Bucureștiului de a o bloca pe Laura Codruța Kovesi

Principalul actor în blocarea candidaturii concurentei din România este ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel care a obținut demiterea acesteia, cu ajutorul CCR.

Ministrul Toader le-a trimis miniștrilor pentru Justiție din UE, care au participat pe 5 februarie la Consiliul JAI, o scrisoare în care a explicat motivele pentru acre CCR a decis revocarea imediată a Laurei Codruța Kovesi, încercând să-i convingă pe aceștia că nu este potrivită pentru conducerea EPPO.

15 februarie – Secția pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați a înștiințat-o pe Laura Codruța Kovesi că este suspectă într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și fals în declarații. Dosarul a fost deschis de la o plângere a fugarului Sebastian Ghiță, o sesizare ce a mai fost anchetată și în 2017, când cazul a fost clasat pentru că nu au fost confirmate faptele.

Deocamdată, Secția nu a luat nicio măsură preventivă împotrivă lui Kovesi, dar o interzicere a ieșirii din țară va împiedica participarea acesteia la audierile de la sfârșitul lunii.

De asemenea, nu este exclus ca evoluția precipitată a dosarului, eventuala trimitere în instanță, să-i creeze probleme fostei șefe a DNA, care nu va avea posibilitatea să obțină un verdict final înainte de încheierea selecției pentru EPPO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: