vineri

26 aprilie, 2024

21 septembrie, 2015

Drăguțanu_(2015-08-05)Conducerea Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM) şi-a prezentat luni demisia, acuzând presiuni politice din partea guvernanţilor care nu doresc investigarea „furtului secolului”, respectiv a fraudelor care au dus la dispariţia sumei de circa un miliard de dolari din conturile a trei bănci.

Guvernatorul Dorin Drăguțanu şi prim-viceguvernatorul Marin Moloșag au precizat că vor asigura interimatul până când Parlamentul va numi o nouă conducere.

„Noi suntem gata să plecăm şi mâine. Asta în caz că cineva se grăbeşte tare şi dacă guvernarea are pregătiţi oameni care să ne înlocuiască. Noi credem că au din moment ce au cerut de atâtea ori demisia noastră imediată”, a declarat Drăguțanu, adăugând că „vom avea grijă să asigurăm stabilitatea pieţei, dar facem apel la politicieni de a se abţine de la noi declaraţii care vin să inducă confuzie în piaţă, să lase Banca Naţională să îşi facă treaba cu instrumentele profesioniste şi în mod independent şi să nu pună Banca Naţională să alerge ca un pompier pe lângă focul pe care politicienii l-au aprins„.


Guvernatorul BNM spune că a decis să demisioneze ca răspuns la presiunile făcute de politicienii care „nu ar fi găsit motivele legale pentru a ne demite în Parlament. De aceea au şi ales această cale murdară a presiunilor politice şi publice”.

„Furtul secolului”

Dorin Drăguțanu s-a arătat deranjat de declaraţiile făcute de premierul Valeriu Streleţ în presă cu privire la „ţinerea” cursului, dar şi la cele privind a doua etapă a anchetei Kroll. Compania americană de audit investighează o fraudă bancară ce s-a soldat cu dispariţia sumei de circa un miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova: Banca de economii (BEM), Banca Socială şi Unibank.

Primele concluzii ale anchetei Kroll au fost publicate de preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, la începutul lunii mai. Acestea relevă faptul că banii ar fi fost transferaţi către conturile din Letonia ale mai multor companii off-shore cu sediul în Marea Britanie şi Hong Kong. Principalul beneficiar ar fi omul de afaceri Ilan Shor. „Furtul secolului” a dus la colapsul celor trei bănci delapidate. Statul a fost nevoit să intervină pentru a-i proteja pe deponenţi. Ca urmare, finanţele publice au acumulat un deficit bugetar echivalent cu o optime din PIB-ul Republicii Moldova, potrivit presei străine.

„Atacurile asupra Băncii Naţionale vin în special din partea politicienilor, culmea, chiar şi din partea unor partide care sunt responsabile la modul cel mai de drept de ceea ce s-a întâmplat la BEM (Banca de Economii, n.r.), inclusiv din partea partidului care a avut în toţi aceşti ani portofoliul Ministerului de Finanţe, inclusiv în anii 2011-2012 – Ministerul de Finanţe care a administrat de fapt Banca de economii când practic în acea perioadă s-a format schema hoţiilor mari de la BEM. Este uşor acum să vii să acuzi Banca Naţională, să profiţi că ai resurse mediatice la îndemână, să eviţi să spui cum făceai presiune asupra Băncii Naţionale să nu se mai bage peste BEM atunci când noi am sesizat că încep acolo furturile şi am informat atât guvernul, preşedinţia, parlamentul cât şi instituţiile abilitate să intervină”, a precizat guvernatorul BNM.


Dorin Drăguțanu a fost numit guvernator al BNM în 2009.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: