miercuri

17 aprilie, 2024

21 iulie, 2020

Premierii Mateusz Morawiecki și Viktor Orban pleacă mulțumiți de la Bruxelles

Ideea legării plăților din fonduri europene de respectarea statului de drept constituie  o premieră la nivel european, dar conceptul este puternic diluat, după mai multe runde de negocieri, în Concluziile finale emise de Consiliul European.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Euractiv, Germania, Franța, Grupul Visegrad, Letonia, Țările de Jos, Austria, Suedia și Danemarca au susținut și au impus o formulă de compromis propusă pe premierul leton Krišjānis Kariņš.

Cum a fost modificat textul

Deși Concluziile summit-ului fac trimitere la Articolul 2 din Tratat, în care sunt încorporate principiile UE, aceastea face referire la „protejarea interesului financiar al UE” – o formulare semnificativ mai vagă decât cea propusă de Charles Michel.


Textul propus inițial negocierii făcea referire la nevoia de a implementa un sistem „care să rezolve deficiențe generalizate în buna guvernare a autorităților statelor membre în ceea ce privește respectarea statului de drept, atunci când este necesar pentru a proteja buna execuție a bugetului UE, inclusiv NextGenerationEU, și interesele financiare ale Uniunii.”

Varianta adoptată „subliniază importanța protejării intereselor financiare ale UE” și a statului de drept și propune un regim de condiționalitate, care urmează să fie introdus, „pentru a proteja bugetul și generația viitoare”.

Perspectivele asupra acestui text merg la extreme:

  • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: ”Totul este foarte clar, este un angajament total față de respectarea domniei legii și un angajament explicit de protejare a intereselor financiare ale Uniunii”.
  • Presa guvernamentală din Ungaria anunță marți că premierul Viktor Orbán nu a permis ca ideea condiționării statului de drept să apară mai pregnant în acordul final.

Cum se poate construi mecanismul

Majoritatea oficialilor europeni anunță că banii fondului de relansare vor avea atașate condiții de acordare – respect față de valorile UE, în special respectarea statului de drept, și îndeplinirea recomandărilor din Semestrul European – existând posibilitatea blocării fondurilor dacă un stat încalcă aceste principii.


Practic, blocarea fondurilor va fi foarte greu, dacă nu imposibil, de realizat. Mecanismul de condiționare urmează să fie conceput și, foarte important, supus aprobării Consiliului pentru a deveni operațional.

Consiliul poate adopta decizia cu unanimitate, iar premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat deja că ”fără acordul Grupului Visegrad nimic nu se va întâmpla”.

De precizat că doi dintre membrii grupului Visegrad, Polonia și Ungaria, au făcut front comun pe parcurul celor 5 zile de negociere.

În timpul celor 5 zile de negociere, Franța a transmis public nemulțumirea legată de actualul sistem de majoritate în luare deciziilor. Problema este că acest sistem poate fi schimbat numai dacă se schimbă documente fundamentale ale UE – o discuție pe care Uniunea nu și-o permite în acest moment.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: