vineri

26 aprilie, 2024

ce țări sunt în schengen

10 decembrie, 2023

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner spune că executivul de la Viena este gata să accepte intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca aceste țări să accepte migranți din Siria și Afganistan, scrie Digi24.ro. La solicitarea acestui post, Ministerul austriac de Interne a transmis condițiile pentru a accepta România în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană.

Reacțiile experților români – pe care le prezentăm mai jos, îndeamnă, însă, la prudență din partea României.

Ridicarea controalelor la fontierele terestre este subiectul unor discuții separate.


Cele trei condiții puse de Austria, conform răspunsului primit de Digi24:

  • 1) Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.red.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial”  sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • 2) Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • 3) „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne. „Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen” (pentru spațiul aerian – n.red.).

Reacții

Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a evitat duminică să se pronunțe asupra unui calendar pentru aderarea României la Schengenul aerian, dar a declarat că „speră că românii vor avea o bucurie de sărbători”. Întrebat dacă este de acord cu condițiile impuse de Austria, Predoiu a spus că „sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm”, iar „parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”.

„Principala relevanță politică a declarației este că Austria și-a schimbat poziție, nu a mai fost acea poziție inflexibilă. Am avut discuții permanente toate lunile prealabile acestei declarații. În continuare vor fi discuții, pentru că negocierile continuă. În sfârșit avem o schimbare de poziție. De acum înainte se intră pe un teren al discuțiilor tehnice, inclusiv în Slovenia, pe plan bilateral, la Consiliul JAI”, a declarat Cătălin Predoiu la Digi24.

De asemenea, întrebat dacă este vreo condiție pe care o respinge, acesta a spus că nu o să facă declarații pentru că s-a ajuns la acest rezultat tocmai pentru că a „comunicat echilibrat, ca să nu periclităm negocierile”.

Predoiu a subliniat că este important să se întâlnească direct cu ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, pentru că „ o declarație de presă nu este o poziție oficială”. „Mergem să vedem ce vor exact”, a concluzionat ministrul Predoiu.

Cătălin Predoiu a fost rezervat în ceea ce privește calendarul aderării la Schengenul Aerian: „Să sperăm că românii vor avea o bucurie de sărbători, dar încă suntem în proces de negociere. Se discută pe mai multe planuri, fiecare este implicat în felul lui.”

În opinia sa, este esențial că Austria nu mai respinge categoric aderarea: „Marele pas a fost să trecem de la nu, la da, dar să vedem în ce condiții. Știu că au fost poziții din opoziții că este prea puțin. Sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm. Parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”, a mai spus ministrul de Interne.


„Pentru noi este important să existe o decizie în acest an, momentele care se împlinește efectiv în teren rămân în discuție. Mai sunt etape de parcurs. Prima este votul din Parlamentul Olandez”, a mai subliniat Predoiu.

Cristian Pîrvulescu: Poate să fie și un cadou otrăvit această deschidere

„Este un succes evident, pentru că nimic nu lăsa să se înțeleagă că la nivelul cancelariei austriece va exista un astfel de deznodământ. . Va trebui să vedem exact care sunt elementele concrete. Ideea ar fi de a se aplica soluția pe care spre exemplu o punea Italia, care a negociat împreună cu Austria deschiderea unor hotspot-uri, a unor tabere de refugiați în care Italia să trimită refugiații care sunt în cursul adoptării, examinării cererii de azil. Ei bine, asta este împotriva convențiilor internaționale privind drepturile omului. Extrema dreaptă va reproșa foarte mult acest lucru, pentru că, nu-i așa, România se va umple de străini, deci există un risc foarte important în politica românească.”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Condiționalitățile nu au legătură cu ceea ce menționează acum Austria

„România, ca de altfel și Bulgaria întrunesc toate condiționalitățile prevăzute în Acordul Schengen și care nu au absolut nicio legătură cu ceea ce Austria în acest moment ar menționa – chestiuni legate de primirea migranților, (…) dar ceea ce după părerea mea este cel mai important este faptul că, dacă se merge pe mandatul unei decuplări, este posibil deschiderea numai a frontierelor aeriene, dar cu condiția ca să se stabilească o dată certă privind deschiderea frontierelor terestre”.

Nicolae Ciucă: Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi aşteptată la Consiliul extraordinar JAI care va avea loc la finalul anului. ”Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena (…) Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, adaugă el.

”Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Dacian Cioloș: Nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila

”Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea «flexibilizării» poziţiei Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au. Eu aş vrea să ştiu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Şi când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani şi nervi la graniţe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene”, a declarat Dacian Cioloş, duminică, într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că România nu are de ce să fie fericită pentur că acceptă ”mila”.

”Da, este un început bun această veste, dar nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru «osciorul» austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european. Responsabilitatea guvernului şi a preşedintelui este să obţină un calendar precis pentru întregul proces de aderare”, a punctat fostul premier.

****

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Și tu, Austria? Ghinionul României și intrarea în Schengen”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Propunerea austriacă trebuie respinsă . Fără un calendar clar nu poate fi acceptată. De asemenea condițiile puse de Austria nu pot fi acceptate , mai ales a treia. Primele două sunt deja îndeplinite . Iohannis , Ciolacu , Ciucă , Predoiu puțină demnitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Propunerea austriacă trebuie respinsă . Fără un calendar clar nu poate fi acceptată. De asemenea condițiile puse de Austria nu pot fi acceptate , mai ales a treia. Primele două sunt deja îndeplinite . Iohannis , Ciolacu , Ciucă , Predoiu puțină demnitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: