vineri

26 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2023

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), din 5 decembrie, a anunțat luni eurodeputatul Vlad Gheorghe. „Este ultimul tren pentru ţara noastră”, a adăugat el. Subiectul apare pe ordinea de zi provizorie afișată pe site-ul Consiliului.

Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, a anunțat că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, conform Die Presse.

„ACUM la Bruxelles: aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică faţă de cea de anul trecut, de la şedinţa în care veto-ul Austriei ne-a ţinut la cozile Europei încă un an”, a scris Vlad Gheorghe, luni pe Facebook.


„Rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcţionat şi România va fi parte din spaţiul liber de circulaţie european, aşa cum merită încă din 2011”, a mai adăugat Vlad Gheorghe.

Austria anunță că își va exercita din nou dreptul de veto

Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, a anunțat că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, transmite publicația Die Presse, citată de Rador Radio România.

În cadrul unei discuții cu omologul sau bulgar, Maria Gabriel, aflat în vizită la Viena, Schallenberg a afirmat că Austria are o problemă legată de Schengen. Alexander Schallenberg a insistat asupra ideii cum că blocada nu este îndreptată împotriva Bulgariei sau României, ci este vorba despre faptul că guvernul ar avea de fapt „o problemă fundamentală” cu Schengen.

Alexander Schallenberg a insistat asupra ideii că blocada nu este îndreptată împotriva Bulgariei sau României. Austria se confruntă „în mod sistematic” cu cel mai mare număr de cereri de azil din toată zona Uniunii Europene. Migraţia ilegală trebuie redusă, iar protejarea frontierelor exterioare trebuie intensificată, a explicat ministrul.

România și Bulgaria îndeplineau toate condițiile de aderare, dar au fost respinse anul trecut


Consiliul JAI a decis pe 8 decembrie 2022 că România și Bulgaria nu sunt primite în Spațiul Schengen: tandemul România – Bulgaria s-a lovit de opoziția Austriei (cu obiecțiile cunoscute la adresa României) și Țărilor de Jos (cu obiecții la adresa Bulgariei). Nu puteau exista decizii separate pentru România și Bulgaria.

Consiliul JAI a acceptat Croația în Schengen.

În condițiile în care rapoartele Grupului de Lucru Evaluare Schengen din cadrul Consiliului UE arată că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile pentru a intra în Schengen, blocajul Austriei și Țărilor de Jos are un pur caracter politic.

”În acest moment nu suntem uniți și asta face slabă Uniunea Europeană”, a comentat decizia comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

România va da în judecată Austria dacă va fi respinsă din nou

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în septembrie, într-un interviu pentru Der Standard, că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri, dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Mesajul premierului român a fost făcut la scurt timp după ce ministrul austriac de Interne a refuzat solicitarea făcută de Ursula von der Leyen ca Austria să deblocheze extinderea spațiului Schengen.

În interviul respectiv, Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

Pasajul relevant din interviu:

Der Standard: Ce strategie veţi aborda pentru a-l convinge pe cancelarul austriac să renunţe la veto-ul împotriva aderării la Schengen?

Marcel Ciolacu: Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române.

Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.

De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect. Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare.

Der Standard: Dacă Nehammer spune din nou NU, vă adresaţi curţii Europene?

Marcel Ciolacu: Categoric, da!

Der Standard: Cât de scumpă ar putea fi pentru Austria o asemenea plângere?

Marcel Ciolacu: Suficient! Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru. (…) Cancelarul Nehammer va trebui să înţeleagă şi să ştie – la fel ca mine – că noi, politicienii, ocupăm doar pe timp limitat poziţii şi funcţii. Avem la acest moment un singur agresor în Europa şi de aceea ar fi fost tocmai acum momentul cel mai prielnic pentru a demonstra solidaritate în interiorul UE.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: