fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Condamnare definitivă pentru abuz în serviciu – anulată în baza unei decizii CCR

de Vladimir Ionescu 13.2.2017

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat săptămâna trecută o condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare, constatând dezincriminarea faptei de abuz în serviciu ca urmare a deciziei CCR din 15 iunie 2016. 

Nu este vorba despre o dezincriminare totală a abuzului în serviciu, ci doar despre o interpretare a deciziei CCR într-un caz. Mai precis a fost dezincriminată o faptă de abuz care nu privește încălcarea legislației primare (lege, OUG, OG).

Abuzul în serviciu este în continuare incriminat pentru încălcarea legislației primare.

Beneficiarul hotărârii CA Alba Iulia este un fost secretar general al CJ Hunedoara.

Daniel Dan (foto), a fost condamnat definitiv, în 2016, alături de Monica Georgescu – fost director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Hunedoara şi de alți doi foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara – Daniela Gîrjob şi Mihaela Ştefan.

Ei au fost declarați inițial vinovați de fraudarea examenului pe baza căruia Monica Georgescu a ajuns, în 2014, în funcţia de director general al DGASPC Hunedoara, și au primit pedepse cu suspendare pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu.

Instanța s-a pronunțat definitiv în aprilie 2016, iar în iunie același an a apărut decizia CCR privind această infracțiune.

CCR spunea, pe 15 iunie 2016, că dispoziţiile din Codul Penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Articolul privind abuzul în serviciu nu era declarat neconstituțional, ci magistrații CCR indicau cum trebuie interpretată sintagma respectivă, urmând ca legislativul să modifice CP conform acestei observații.

Toate instanțele au ținut cont de această observație, fără însă a interpreta decizia, până acum, ca pe o dezincriminare.

Foarte probabil, judecătorii au luat în calcul încălcarea legii primare, cea la care se raportează Curtea Constituțională.

Daniel Dan a contestat condamnarea definitivă primită, imediat după pronunțarea din 15 iunie a CCR. Tribunalul a respins contestația, dar Curtea de Apel Alba Iulia a decis miercuri, 8 februarie:

„Admite contestaţia formulată de condamnatul D.D., împotriva încheierii penale (…) pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 4754/97/ 2016, pe care o desfiinţează în totalitate şi, procedând la soluţionarea cauzei: (…) constată dezincriminată fapta prevăzută de art. 297 alin. 1 C. Pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul (…) În consecinţă: Dispune încetarea executării pedepsei de trei ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe doi ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat (…). Definitivă”, potrivit încheierii de ședință citate de Mesagerul hunedorean.

Publicația hunedoreană a discutat cu un jurist local care a explicat că decizia CA Alba Iulia Nu are legătură cu OUG 13 (prin care era dezincriminat abuzul în serviciu cu prejudiciu sub 200.000 lei), ci cu Decizia CCR din 15 iunie 2016.

Este o situația pe care unii specialiștii o considerau posibilă după decizia CCR de anul trecut privind abuzul în serviciu – avocata Elenina Nicuț declara atunci, pentru România curată:

Principalul efect ar fi exonerarea de răspundere. În momentul în care acuzaţia se bazează pe încălcarea unei hotărâri de Guvern, de exemplu, atunci practic nu mai am abuz în serviciu în sensul deciziei CCR. Noţiunea de lege e definită de CCR. Se referă doar la legile adoptate de Parlament, ordonanţe simple şi ordonanţe de urgenţă, astfel încât orice normă de conduită a unor funcţionari publici prevăzută într-o HG nu mai poate fi avută în vedere într-o acuzaţie de abuz în serviciu cu sau fara folos.

În materie fiscală, grosul reglementării îl găsim în normele de aplicare şi în ordine, fie de ministru al Finanţelor, fie de preşedinte ANAF. În materia inspecţiei fiscale sunt nişte obligaţii pentru inspectorii fiscali. În momentul în care am doar acolo aceste obligaţii şi nu le am în lege, iar respectivii le încalcă, nu mai am abuz în serviciu în sensul legii penale.

La fel în materie rutieră, condiţiile pentru organizarea examenului în vederea obţinerii permisului se stabilesc prin regulament, regulamentul care înseamnă hotărâre de guvern. Deci dacă se încalcă nişte condiţii nu este abuz pentru că nu a fost prevăzută conduita funcţionarului într-o lege stricto senso, aşa cum a spus CCR.

Opinia mea e că nu se poate spune că legislaţia primară şi cea secundară fac corp comun. Nu se poate pune semnul egalităţii. Sunt acte distincte cu efecte distincte şi cu căi de atac distincte. Cred că doar practica de la caz la caz va lămuri această problemă”, spune avocata Elenina Nicuţ.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.2.2017

Un raspuns

  1. rocambole
    13.2.2017, 8:56 pm

    ACEASTA CURTE CONSTITUTIONALA TREBUIE DESFIINTATA CAT MAI URGENT, MEMBRII EI AU FOST NUMITI PE CRITERII POLITICE ( SI IN CONSECINTA APARA INTERESELE CELOR CARE IAU NUMIT ), IAR UNII DINTRE MEMBRII CCR NU AU DAT IN VIATA LOR O HOTARARE JUDECATOREASCA !
    ATRIBUTIILE CCR TREBUIE PRELUATE DE INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE !

Lăsați un comentariu


Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale născute în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult

Stiri

Mega-tranzacție pe piața de energie: CEZ România a fost cumpărată de Macquarie

Raluca Florescu

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”), a anunțat CRZ vineri dimineața. Încheierea… Mai mult

Stiri

Se înființează în DNA Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege prin care este înființată, în cadrul DNA, Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în… Mai mult

Stiri

Diplomatul Cosmin Boiangiu, director executiv al Autorităţii Europene a Muncii

Vladimir Ionescu

Diplomatul Cosmin Boiangiu, fost ambasador al României în Slovenia, a câştigat, joi, funcţia de director executiv al Autorităţii Europene a Muncii. Anunţul a fost făcut… Mai mult