sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 iunie, 2021

diplomat ambasadorConcursul pentru intrarea în Corpul diplomatic şi consular al României a fost suspendat în urma unei decizii a Curţii de Apel Cluj, anunță Ministerul Afacerilor Externe. O altă instanță urmează să decidă dacă este legală condiționarea participării la concurs de cunoaşterea a două sau mai multe limbi străine, din care una să fie engleza sau franceza.

MAE va ataca hotărârea Curții de Apel Cluj.

Concursul suspendat a fost lansat pe 23 martie, pentru ocuparea a 120 de posturi diplomatice şi consulare. Până la decizia instanței din Cluj, a avut loc testul-grilă (pe 27 mai) şi au fost anunţate rezultatele acestuia (la 4 iunie).


Următoarele etape au fost amânate pentru termene necunoscute și, în funcție de hotărârea instanței de fond, care va discuta aspectul contestat, vor fi continuate sau anulate.

(Citiți și:”Trista poveste a diplomației economice românești: doar o treime din posturi ocupate, dublă comandă, rupere de economie, sinecuriști”)

MAE menţionează într-un comunicat că a fost chemat în judecată, în dosarul nr. 371/33/2021 al Curţii de Apel Cluj, secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, de o persoană care a invocat lipsa de legalitate a condiţionărilor privind cunoaşterea a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză, şi, în consecinţă, a solicitat suspendarea procedurilor de concurs aflate în derulare.

Problema sesizată de persoana care a contestat concursul:

  • În Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României este menţionată cerinţa de cunoaştere a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză.
  • MAE menţionează că în Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare, este prevăzută cerinţa minimă obligatorie de a cunoaşte cel puţin o limbă străină, prevăzută în art. 17 alineat 1 lit. e), iar, astfel, cerinţa din Regulament implementează/transpune textul prevăzut de Statut.
  • „De altfel, necesitatea cunoaşterii a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie limba engleză sau limba franceză, reprezintă un criteriu de selecţie ce a fost aplicat de către Ministerul Afacerilor Externe încă din anul 2003 pentru concursurile de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, prin Regulamentele de concurs specifice, şi se raportează la nevoile instituţionale specifice ale MAE. Această condiţie este fundamentată pe necesitatea deţinerii de către persoanele ce urmează să exercite profesia de diplomat a unor competenţe de comunicare fluentă în mai multe limbi străine, dintre care, obligatoriu, cel puţin una dintre principalele limbi de lucru folosite în cadrul UE şi NATO şi al altor foruri internaţionale şi vorbite în cele mai multe domenii de activitate din lume. Fără cunoaşterea avansată a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza, este foarte dificil ca un diplomat să îşi poată desfăşura în mod eficient şi profesionist activităţile curente, atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior„, arată comunicatul MAE.
  • Acest criteriu de selecţie este folosit de majoritatea serviciilor diplomatice la nivel global.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: