joi

28 martie, 2024

8 ianuarie, 2022

Orice ţară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după încheierea reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe NATO, de joi, desfăşurată la Bruxelles.

Potrivit oficialului NATO, miniştrii au abordat teme precum implicaţiile pentru securitatea europeană a mobilizării “nejustificate şi neprovocate” de forţe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei.

Ei au lansat un nou apel către Rusia să renunţe la retorica “agresivă” la adresa vecinilor săi, să-şi retragă forţele millitare, să detensioneze situaţia creată şi să aleagă calea dialogului şi a păcii.


“Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi suntem uniţi în apărarea şi protejarea tuturor Aliaţilor. NATO rămâne deschis unui dialog de substanţă în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-şi demonstreze dorinţa reală pentru dialog, diplomaţie şi respectarea angajamentelor şi normelor internaţionale. Nu vom face nici un compromis faţă de principiile fundamentale ale securităţii şi securităţii europene, consfinţite în Tratatul de la Washington”, a scris Mircea Geoană pe Facebook.

Un risc real

Săptămâna viitoare a fost convocată şi reuniunea Comisiei NATO – Ucraina şi vor avea loc consultări şi cu alţi parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană.

Continuarea consolidării militare a Rusiei la frontiera cu Ucraina îngrijorează NATO, care vede un „risc real” de conflict şi avertizează că Alianţa trebuie să fie pregătită şi pentru posibilitatea eşuării negocierilor diplomatice, a avertizat vineri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice

„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a declarat şeful NATO la finalul unei reuniuni video cu miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Alianţei.


Referindu-se la situaţia actuală de securitate, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reluat poziţia părţii române privind necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, el a exprimat şi cu acest prilej susţinerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce priveşte Rusia, constând atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianţei.

Bogdan Aurescu s-a referit şi la mizele şi implicaţiile acestor dezvoltări de securitate la nivelul NATO, accentuând importanţa unităţii aliate şi a consolidării pe mai departe a relaţiei transatlantice şi subliniind faptul că Alianţa are o responsabilitate deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: