joi

18 aprilie, 2024

27 octombrie, 2021

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, se află miercuri în Suedia și va vizita baza navală Berga, alături de miniștrii Apărării din Finlanda și din Suedia, apoi vor urmări desfășurarea exercițiului naval SWENEX-21. Este a treia zi în care Jens Stoltenberg se află în Nord – el a ajuns luni în Finlanda și marți în Suedia, pentru a discuta cu oficiali din cele 2 state despre aprofundarea cooperării organizației cu statele nordice.

„Luni, la Helsinki, Stoltenberg a discutat despre Marea Baltică și despre securitatea Nordului cu președintele Sauli Niinistö și cu prim-ministrul Sanna] Marin, amintind că ușa Alianței rămâne deschisă țărilor europene care îndeplinesc criteriile de aderare la NATO”, a anunțat purtătorul de cuvânt al NATO. „Marți, la Stockholm, secretarul general s-a întâlnit cu regele Carl XVI Gustaf și cu prim-ministrul Stefan Löfven pentru discuții privind aprofundarea cooperării Suediei cu NATO”.

Potrivit programului oficial, Jens Stoltenberg va participa săptămâna viitoare la cea de-a 73 reuniune a Consiliului Nordic, care se organizează în Danemarca.


Pentru prima dată în istoria Suediei, așa numita ”opțiune NATO” a câștigat anul trecut majoritate în parlament – în contextul în care țara se aliniază la politica de apărare și securitate a Finlandei, care privește NATO ca furnizor de securitate, Suedia păstrează deschisă posibilitatea de a adera la Alianță.

Ambele state nordice sunt, din 1994, parte a Parteneriatului pentru Pace, program NATO care vizează consolidarea încrederii și interoperabilitatea între NATO și state care nu sunt membre ale alianței sau state potențial candidate la aderare.

Alianța Nord-Atlantică construiește relații cu parteneri prin intermediul cooperării militare, exercițiilor comune, planificare și răspuns la dezastre, acțiuni umanitare.

În 1949, Suedia a decis să nu se alăture NATO și a adoptat o politică de securiate nealiniată pe timp de pace și de neutralitate pe timp de război.


Guvernul suedez a semnat în 2014 Acordul de Națiune Gazdă în baza căruia trupele NATO pot folosi legal teritoriul suedez și spațiile aeriene și maritime pe perioada unei crize militare sau a unui război.

În urma anexării Peninsulei Crimeea, Suedia și-a încetat, tot în 2014, cooperarea militară cu Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: