cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Consiliul Concurenței amendează cu sute milioane de euro companii petroliere, pentru înțelegeri pe piața benzinei din România

10 ianuarie, 2012

Consiliului Concurenţei a sancţionat principalele companii petroliere din România cu amenzi de până la 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în urma unei investigaţii derulate pe piaţa carburanţilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situaţiei.

Președintele Consiliului Concurenței , Bogdan Chirițoiu, a confirmat, marți, într-o conferință de presă,. Că instituția sa a aplicat amenzi în valoare totală de 880 de milioane de lei (205 milioane de euro), companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează circa 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

Sancţiunea reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE.


Consiliului Concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

„România e o economie de piaţă şi fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice însă legea concurenţei este ca firmele concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul”, a adăugat şeful Consiliului Concurenţei.

Companiile au motivat decizia prin scăderea cererii pentru acest sortiment şi blocarea lanţului logistic.

„Era dreptul lor să o facă, dar individual. Pentru a nu pierde cotă de piaţă au stabilit să retragă împreună sortimentul”, a arătat Chiriţoiu.


El nu precizat valoarea exactă a amenzilor şi procentajul din cifra de afaceri pentru fiecare companie, menţionând doar că pentru OMV Petrom amenda a fost „un pic peste 3%” pentru că a a avut circumstanţe agravante, fiind iniţiatorul acestei înţelegeri, iar la ceilalţi sub 3%.

Deşi nu a participat la discuţiile dintre companii, Rompetrol a fost sancţiontă „pentru că ştia ce fac ceilalţi şi a acţionat în consecinţă”.

Chiriţoiu a arătat că MOL a fost prima companie care a retras sortimentul de pe piaţă, iar Rompetrol ultima.

Dacă vor contesta în instanţă decizia Consiului Concurenţei, companiile sancţionate trebuie să depună o cauţiune reprezentând 10% din valoarea amenzii.

Investigaţia pe piaţa carburanţilor a fost începută în 2005 şi reluată în 2009.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: