Comisiile reunite de Industrie și Mediu ale Camerei Deputaților au avizat favorabil, fără modificări, varianta Guvernului a OUG 27 / 2020 care modifică Legea petrolului și dă statului posibilitatea de a refuza companiilor din afara Uniunii Europene acorduri de concesiune pentru perimetre petroliere din România.
În februarie 2020, Guvernul a invocat legislația UE și a adoptat OUG 27 / 2020 care prevede că „autoritatea competentă poate refuza, din motive de securitate națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene”.
Totodată, Ordonanța era menită și să îngrădească variantele Exxon Mobil de vânzare a participației de 50% din concesiunea zăcământului de gaze Neptun Deep, cel mai bogat în gaze naturale descoperit până acum în zona comercială românească a Mării Negre.
Ordonanța preîntîmpina, totodată, și eventualitatea ca ExxonMobil să vândă participaţia la Neptun Deep corporaţiei ruse Lukoil. Primul ministrul român şi ministrul Economiei şi Energiei de atunci au avertizat că România se va opune oricărui cumpărător din afara UE sau NATO.
(Citiți și: „OUG pentru protejarea de companiile petroliere rusești intră în vigoare: Exxon nu-și poate vinde participația în Marea Neagră fără acordul Statului român”)
Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este autoritatea competentă, iar Romgaz (SNG), susținut de Guvern, este în cărți pentru achiziția participației ExxonMobil. Romgaz ar deveni astfel partenerul celuilalt mare producător de gaze, OMV Petrom (SNP).
(Citiți și: „Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participației ExxonMobil în Marea Neagră la Neptun Deep”)
În iunie anul trecut, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) scria Guvernului că că OUG 27/2020 de modificare a Legii petrolului trebuie revizuită din cauză că ”dăunează economiei românești” și are potențial ”de a descuraja încrederea investitorilor”.
În opinia asociației, aprobarea obligatorie a Guvernului pentru transferurile de acorduri petroliere, la propunerea ANRM, fără termene clare, va face procesul de transfer lent și incert, descurajând investițiile și conducând investitorii către alte țări unde riscurile sunt mai mici.