sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 august, 2021

Medicul Cătălin Denciu

Pacienții cu arsuri grave vor beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată durata tratamentului, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, conform unui proiect de modificare a OUG 158/2005 elaborat de ​Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Proiectul a fost elaborat de urgență, pornind de la cazul medicului Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave în incendiul ce a avut loc în noiembrie anul trecut la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț, unde erau tratați pacienți cu Covid-19. Cătălin Denciu nu poate beneficia în acest moment de concediu medical pe toată durata recuperării, din cauza unor lacune legislative.

(Citiți și: „Concediile medicale în anul pandemiei – un record istoric pentru România. Statul rămâne în urmă cu plățile către companii”)


În 27 mai 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a constituit, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală).

Proiectul de modificare a Ordonanței de Urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

Medicul Cătălin Denciu, dat exemplu de OMS

Cătălin Denciu, medicul rănit în incendiul de la Spitalul Piatra Neamț în timp ce încerca să-și salveze pacienții, a fost lăudat de directorul OMS, în deschiderea Adunării Mondiale a Sănătății, din luna mai, când românul a fost dat exemplu pentru devotamentul său. Organizația a postat și un mesaj de la medicul erou din România.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

10 pacienți infectați cu Cocid-19 au murit în incendiu, iar medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri de gradul 3 pe 40% din suprafața corpului, în încercarea de a-i salva.


„Astăzi îi acordăm un premiu pentru serviciul adus, pentru sacrificiul său și exemplul oferit. Angajații din domeniul sanitar fac gesturi eroice, dar nu sunt supereroi, sunt oameni la fel ca noi, restul”, a declarat Tedros Ghebreyesus, directorul OMS.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: