vineri

29 martie, 2024

22 octombrie, 2020

Statele Unite și Rusia se apropie cu pași rapizi de un acord privind prelungirea pe termen scurt a Noului Tratat de Reducere a Armamentelor Strategice (New Start), ultimul acord de neproliferare a armelor nucleare, care urmează să expire în februarie. Anunțul a fost făcut miercuri de ambasadorul SUA la NATO.

Acordul, anunță Politico, ar urma să fie prelungit cu un an, perioadă în care părțile vor continua negocierile pentru menținerea în vigoare a tratatului pentru o perioadă lungă de timp.

Președintele Vladimir Putin a formulat la sfârșitul săptămânii trecute o ofertă de prlungire a New Start, tratat care limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deținute de părțile semnatare și la 700 numărul rachetelor nucleare și al bombardierelor care pot fi desfășurate. Tratatul mai permite inspecții pentru verificarea respectării prevederilor tratatului.


Inițial, Robert O’Brien, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Trump a respins propunerea lui Vladimir Putin, considerând-o ”insuficientă”.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a emis marți o declarație care clarifică oferta Moscovei, afirmând că președintele Putin este de acord și cu înghețarea numărului de focoase nucleare. Declarația lui Lavrov se încheie cu anunțul că Moscova așteaptă un răspuns al Washingtonului.

La conferința de presă de miercuri, organizată înainte de reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre NATO, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a afirmat că este foarte posibil ca Rusia și SUA să ajungă la un acord.

Negocierile americano-ruse pe marginea prelungirii acordului nuclear New Start au fost extrem de dificile- în primă fază președintele Trump a anunțat că nu este mulțumit de termenii acordului în vigoare, că Rusia nu îl respectă și că dorește includerea Chinei în tratative. Rusia a supralicitat și a cerut includerea în discuții a altor puteri nucleare, precum Marea Britanie și Franța.


New START – intrat în vigoare în 2010- este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: