Un sfert din capacităţile de producţie ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi închise în perioada următoare, planul de restructurare stabilind concedierea a 3.000 de angajaţi, închiderea a patru grupuri energetice şi a unor cariere sau perimetre miniere și reducerea activităţii în cadrul altor subunităţi.
Preţul tonei de cărbune va ajunge astfel la 48 de lei, atingându-se astfel ținta convenită cu FMI. Decizia restructurării respectă acordul dintre autoritățile de la București și oficialii Fondului, potrivit managerul Laurenţiu Ciurel.
„Am făcut un plan de restructurare pe care l-am trimis ieri care cuprinde închiderea a 25% din capacităţile de producţie. Am înaintat astfel 4 grupuri energetice pe care le vom închide – 1 şi 2 Brăila şi 1 şi 6 Turceni pe care le vom şi scoate din funcţiune, închiderea unor cariere sau perimetre miniere precum Seciuri şi Tismana Sud, precum şi reducerea activităţii în alte cariere şi reducerea de personal cu trei mii de salariaţi, 2.100 cu plăti compensatorii şi circa o mie prin redistribuire. În felul acesta credem că ajungem la 48 de lei tonă de cărbune până la sfârşitul anului, ceea ce este una dintre ţintele asumate cu FMI. Am putea avea o speranţa de perpetuare a activităţii şi cu voie de la cei de la FMI. Nu FMI e problema că ei vor pleca, ci Comisia Europeană, tot mineritul european a avut de suferit din cauza directivelor, nu numai noi”, a spus Laurenţiu Ciurel, citat de Agerpres.
Managerului Complexului Energetic Oltenia a precizat că, în ultimele două săptămâni, au fost achiziţionate certificate verzi în valoare de 42 de milioane de euro, fapt care demonstrează încă o dată că nu există riscul că unitatea să între în insolvenţă.
„După aceste măsuri pe care le vom aplică, o spun încă o dată, nu intrăm în insolvenţă. Am cumpărat de 42 milioane de euro certificate în două săptămâni, sunt sume imense, mergem acum pe 1.300 de MW, pragul nostru de rentabilitate este de 1.600 MW”, a declarat Laurenţiu Ciurel.
În 2014, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi de sute de milioane de lei. În pofida situației dificile, la finalul anului trecut, conducerea complexului a încheiat un contract de livrare cărbune la preţuri sub costuri.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a criticat conducerea complexului energetic pentru mai multe măsuri și a sesizat DNA și DIICOT pentru modul în care a fost încheiat un contract de furnizare de cărbune.
Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia îşi va mai desfăşura activitatea doar până pe 16 aprilie 2015, dată la care se va reuni Adunarea Generală a Acţionarilor Complexului Energetic. Membrii Consiliului de Supraveghere urmează să fie revocați din cauza neîndeplinirii în proporţie de peste 25% a indicatorilor de performanţă. Acţionarul majoritar al CE Oltenia este Ministerul Energiei.
Complexurile energetice Oltenia și Hunedoara au fost înființate în anul 2012. Diversele forme de ajutor guvernamental – care au mers până la a le acorda prioritate în sistemul de energie electrică, nu au reușit să rezolve problemele de administrare ale celor doi mastodonți – de la activele neperformante, la problemele de management :
Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, este urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, în dosarul privind contractele primite de casă de avocatură Şova& Asociaţii la Turceni şi Rovinari.
Un răspuns
1.Iata cum se pun „fundamentele economice” sigure, ale lichidarii ultimului din marile obiective industriale nationale – fiindca ce altceva ar putea insemna reducerea activitatii si disponibilizarea unei cincimi din salariatii C.E. Oltenia?
2.Primul dintre pasii decisivi de lichidare a ultimului obiectiv industrial din Gorj, reflecta si „succesul” politic al Consilului Judetean al PSD, care a pastorit economic judetul (si gratie preocuparilor sale, s-au pierdut cca. 70 de mii de locuri de munca), dupa 1989.
Ca nu s-a mai facut nimic in loc, ca „strategiile de dezvoltare” economica se refera doar la ceva lucrari publice, creaza convingerea ca Gorjul a pornit cu avint revolutionar (economic), „pe drumul (de costise” al caderii economice a) Vasluiului…