Complexul Energetic Oltenia împrumută 500 de milioane de lei pentru a plăti certificatele de emisii de dioxid de carbon - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Complexul Energetic Oltenia împrumută 500 de milioane de lei pentru a plăti certificatele de emisii de dioxid de carbon

17 aprilie, 2019

Complexul Energetic Oltenia a contractat credite în valoare totală de 500 de milioane de lei pentru a putea plăti certificatele de emisii de dioxid de carbon, a declarat miercuri directorul general, Sorin Boza.

Compania trebuie să plătească pentru certificatele de anul trecut, până la data de 1 mai, aproximativ 1,4 miliarde de lei, adică echivalentul a 40% din cifra de afaceri.

Până acum, a cumpărat certificate de 900 de milioane de lei din fonduri proprii, a explicat Sorin Boza.


Cele 500 de milioane de lei sunt împrumutate de la șase instituții: BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi „alte bănci mari”.

Sorin Boza susține că nu există riscul intrării în insolvență și că speră ca până la finalul anului, compania să primească un sprijin, printr-un așa-numit mecanism de piaţă de capacitate.

„Cererile de finanţare au fost trimise şi deja fondurile au fost accesate începând de luni dimineaţă. Creditul a fost luat numai pentru achiziţia de certificate de emisii, era singura soluţie să putem plăti aceste certificate”, a declarat pentru Agerpres director general al CEO.

Mecanismul de piaţă de capacitate este un instrument pentru sprijinirea producătorilor de energie pe cărbune, care ar urma să primească o remuneraţie suplimentară faţă de preţul energiei, pe motiv că pune în funcțiune, la nevoie, anumite capacități de rezervă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministerul Energiei a lansat la începutul acestui an o licitaţie pentru un consultant care să vină cu o strategie privind implementarea acestui instrument în România.

Complexul Energetic Oltenia este o companie care funcționează pe pierdere. În iarnă, mai mulți mineri au intrat în grevă spontană, oprind activitatea, din cauza salariilor mici. Criza de la CE Oltenia a durat câteva zile, până când conducerea companiei a aprobat majorarea salariilor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr