World Economic Forum a publicat un nou Raport al Competitivității Globale, în care România este clasată pe locul 68 între cele 138 de state care au făcut obiectul cercetărilor.
Față de precedentul raport, România a căzut 6 locuri în Indexul competitivității globale, păstrând totuși un scor identic ca cel înregistrat în 2016 (4,28 din maximum 7).
Scorul României din cercetările World Economic Forum este aproximativ același din 2014, asta semnificând faptul că fluctuațile înregistrate în clasament de-a lungul ultimilor ani sunt direct legate de ce și cât se schimbă în alte state, Nu de performanțele economice și administrative naționale.
Marile probleme ale României sunt aceleași, sunt cunoscute și în mare parte imputabile statului: birocrație, infrastructură proastă, accesul dificil la finanțare, fiscalitate incoerentă etc.
”Aportul” mediului de afaceri la scăderea de competitivitate a României
Citiți însă cu atenție, indicii conținuți de profilul economic al României arată că inclusiv mediul de afaceri are probleme importante. Câteva cifre relevante:
- Capacitatea de a păstra talente – locul 132/137
- Capacitatea de a atrage talente – locul 131/137
- Dorința de delegare a autorității – locul 129/137
- Gradul de pregătire al staff-ului – locul 123/137
- Calitatea furnizorilor locali – locul 122/137
- Cheltuielile companiilor cu cercetare/dezvoltare – locul 110/137
- Capacitatea de inovare a companiilor- locul 109/137
- Comportament etic al companiilor – locul 100/137
- Capacitatea companiei de asimilare a noilor tehnologii – locul 95/137
- Gradul de sofisticare al proceselor de producție – locul 94/137
Pe scurt: în mediul de business activează prea mulți antreprenori autoritari, care nu sunt dispuși să delege atribuții, care nu prea privesc spre viitor din toate punctele de vedere: forță de muncă, tehnologie, trendurile pietelor.
Problemele structurale și performanța României comparativ cu regiunea
Din cercetarea World Economic Forum, principalii factori care împiedică dezvoltarea afacerilor din România sunt:
- nivelul taxelor
- birocrația
- accesul la finanțare
- inadecvarea forței de muncă educate
- corupția
- calitatea infrastructurii
Față de regiune, România stă cel mai bine la capitolele: mediu macroeconomic, dimensiunea pieței și gradul de pregătire tehnologică, unde viteza de Internet are o contribuție substanțială la scorul bun obținut la acest capitol.