cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Studiu: Există suficient nichel și litiu pentru 14 mil. de mașini electrice în 2023, chiar fără import din Rusia

5 mai, 2022

La nivel global există suficient nichel și litiu pentru a produce până la 14 milioane de mașini electrice (EV) în 2023, reiese dintr-un studiu citat de Reuters.

Acesta a fost realizat de grupul non-profit Transport and Environment (T&E), care militează pentru transportul sustenabil. Organizația încurajează Europa să își asigure stocurile necesare pentru a putea renunța mai repede la petrol.

Raportul T&E, bazat pe datele BloombergNEF, arată că volumele globale de nichel și litiu (necesare producției de baterii EV) vor fi suficiente pentru a produce până la 21 de milioane de vehicule electrice la nivelul anului 2025, pe măsură ce noi exploatații vor fi deschise.


Excluzând nichelul rusesc, T&E susține că ar trebui să existe suficiente materii prime pentru 19 milioane de vehicule electrice în 2025.

Vânzările globale de vehicule electrice s-au dublat la 4,2 milioane de vehicule în 2021, de la puțin peste 2 milioane în 2020.

Compania de consultanță auto LMC a estimat că vânzările globale de vehicule electrice vor atinge 9 milioane în 2023 și 14,2 milioane în 2025.

Prețurile materialelor bateriilor pentru vehicule electrice au crescut în ultimul an, nichelul pentru baterii depășind noi recorduri după invazia Ucrainei, Rusia fiind un mare producător.


Unii analiști au avertizat cu privire la potențiale blocaje pe termen scurt în aprovizionarea cu baterii, în condițiile în care industria auto a accelerat producția de mașini cu emisii zero. Blocajele vor fi însă urmate de un exces de baterii, pe măsură ce o multitudine de proiecte miniere și fabrici de baterii vor intra în funcțiune.

T&E a avertizat cu privire la concurența acerbă pentru litiu și nichel, precizând că atât China, cât și Statele Unite au făcut eforturi pentru a-și asigura accesul la aceste materii prime.

Europa trebuie să urmeze exemplul și să înființeze o agenție care să asigure furnizarea de „metale critice din surse durabile”.

„În timp ce China și SUA își flexează puterea politică pentru a asigura aprovizionarea cu metale critice, liderii europeni caută mai mult petrol”, a declarat directorul T&E, Julia Poliscanova.

„Acum este momentul să ne concentrăm pe aprovizionarea cu materii prime durabile de care are nevoie continentul pentru independența noastră energetică și pentru un viitor verde”, a adăugat ea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: