Acțiunile Nuclearelectrica (SNN) și cele ale Romgaz (SNG) și-au accelerat, de câteva zile, creșterea la Bursa de Valori București, mai exact din ziua în care ministrul Energiei a indicat că eventualele dividende suplimentare date de acestea vor alimenta schema de compensare a scumpirilor energiei pentru populație.
O sursă și mai bogată de dividende suplimentare este Hidroelectrica, a cărei listare la bursă este tergiversată de mulți ani.
Explicația: Pentru că au
Guvernul cere dividende suplimentare „pentru că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cele două companii care nu plătesc certificate de CO2, au costuri de producţie mai mici, dar vând la preţul pieţei, care este dat de cel mai mare preţ din piaţă”, spunea Virgil Popescu, ministrul Energiei, în 16 septembrie.
Chiar de a doua zi, acțiunile SNN și SNG au luat startul într-un raliu al aprecierii care le-a făcut mai scumpe cu aproape 27%, respectiv cu peste 8% față de data declarației ministeriale.
Titlurile Nuclearelectrica se vând la Bursă cu un preț mai mult decât dublu decât la începutul anului (+111%, până la 37,7 lei / acțiune SNN), iar cele ale Romgaz (SNG) cu aproape 35% mai scump.
Statul deține 82,5% și respectiv 70% din acțiunile SNN, respectiv SNG, restul fiind în circulație liberă pe piață.
(Citiți și: „Guvernul promite compensarea parțială a creșterii facturilor la energie pentru populație. Variantele analizate”)
„La gaze avem sursă de finanţare şi din impozitul pe venitul suplimentar aferent dereglementării preţului la gaze naturale(cu ocazia liberalizării), unde peste 85 de lei (pe MWh n.r.) se impozitează venitul obţinut cu 80%. Oricum, şi de acolo practic s-au dublat încasările la bugetul de stat din impozitul pe venitul suplimentar”, a completat ministrul Energiei.
Companiile energetice controlate de stat se confruntă de ani buni cu poltivca guvernamentală de acoperire a găurilor bugetare cu dividende, chiar dacă în felula cesta companiilor nu li se lasă, aproape nici un ban pentru investiții din profit.