Oprirea completă a economiei în regiuni esenţiale din China şi tot mai mult în alte părţi ale lumii a determinat 47% din companiile participante la un sondaj EY să ia deja măsuri pentru reconfigurarea lanţurilor lor de aprovizionare.
Alte companii (până la 52% din total) caută soluţii la dependenţa de actualele aranjamente de aprovizionare și la vulnerabilitatea pe care o implică acestea, spune studiul EY Global capital Confidence Barometer (CCB22), aferent sondajului.
Totodată antreprenorii spun că vor acorda mai multă atenție plusului de rezistență la șocuri pe care l-ar putea aduce o tranzacție M&A (fuziune sau achiziție).
Rezultatele sondajului EY, derulat printre mai mult de 2.900 de directori executivi din 45 de țări, arată că pandemia de COVID-19 va avea un impact puternic asupra economiei globale prin perturbarea lanțurilor de aprovizionare și scăderea consumului.
Unul dintre efecte este că 41% dintre companii vor investi în accelerarea automatizării.
Costurile schimbării sunt mai mici decât riscurile
„Din punct de vedere strategic, pe o perioadă mai lungă de timp, criza COVID 19 va produce o schimbare a modului în care se desfășoară afacerile. Vor fi regândite lanțurile de aprovizionare bazate pe furnizori principali localizați într-o singură țară (de exemplu, China). Riscurile de întrerupere a aprovizionării și a întregii activități sunt prea mari pentru a compensa costurile mai mici percepute inițial”, spune Florin Vasilică (foto), liderul departamentului de asistență în tranzacții, EY România.
În acest sens, „impactul tehnologiei va fi unul major nu doar pentru a redefini modul de comunicare în companii, ci și pentru a pune în aplicare procese mai agile, mai flexibile și mai rezistente”, mai spune expertul citat.
Deocamdată, „în trimestrul al doilea, cele mai multe companii se vor afla în modul de supraviețuire. (…) Preconizăm o stagnare pe timpul verii, o perioadă de evaluare a impactului crizei și de identificare a noii strategii, urmată de o reluare a activității în toamnă și de o revenire în 2021”, mai spune Florin Vasilică.
Aproape jumătate dintre liderii de afaceri de la nivel global (49%) au raportat chiar și înainte de actuala criză marje de profit similare sau mai mici decât cele de acum doi ani. Aproape toate companiile (95%) se așteaptă la scăderi suplimentare ale marjelor odată cu încetinirea economiei globale.
Companiile se transformă deja
Multe companii (72%) aveau deja în derulare inițiative majore de transformare (dinaintea crizei coronavirus), declanșate ca urmare a presiunilor asupra țintelor de venituri și de profit, potrivit respondenților studiului.
De asemenea, majoritatea intenționează să își reexamineze strategia și portofoliile cu o mai mare regularitate.
Top managerii executivi spun că, după revenirea la un oarecare nivel de normalitate, se vor concentra pe prioritizarea schimbărilor prin noi investiții în digital și tehnologie (43%) și prin alocarea de capital la nivelul întregului portofoliu (42%)
Recuperarea post-criză include fuziunile și achizițiile
În pofida faptului că atenția conducerilor companiilor se îndreaptă în prezent în direcția acestei urgențe sanitare globale fără precedent, directorii executivi își regândesc și planurile post-criză:
- 54% se așteaptă la o perioadă de revenire lentă, cu o prelungire a încetinirii activității economice până în 2021,
- 38% anticipează un reviriment rapid și o revenire la activitatea economică normală în trimestrul al III-lea al acestui an.
- Doar 8% dintre respondenți consideră că va exista o perioadă prelungită de recesiune, cu o revenire a activității economice în 2022.
Având în vedere că majoritatea companiilor pleacă de la premisa unei recuperări pe termen mediu, intențiile de a căuta oportunități de fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni se mențin la niveluri ridicate (56%) pe parcursul actualului ciclu de tranzacții.
Ca o consecință a COVID-19, directorii executivi din toată lumea au declarat că vor acorda mai multă atenție rezistenței la șocuri a companiilor vizate, atunci când evaluează o tranzacție (38%) și că anticipează o scădere a valorilor estimate ale tranzacțiilor (39%).