Companiile din România sunt pe ultimul loc din UE la folosirea tehnologiilor moderne precum inteligența artificială (AI) și „internetul lucrurilor” (Internet of Things, IoT), care cresc productivitatea companiilor moderne și le păstrează în competiție, potrivit datelor Eurostat pe 2021.
Numai 1% din companiile românești au folosit inteligența artificială (AI), care conferă mașinilor și sistemelor capacitatea de a învăța și a lua decizii cu un anume grad de autonomie pentru îndeplinirea unor sarcini.
Și doar 11% foloseau „internetul lucrurilor” (Internet of Things, IoT), tehnologie prin care dispozitivele, senzorii și sistemele sunt interconectate și comunică unele cu altele prin internet.
Mediile la nivelul UE au fost de 8% în cazul AI, unde campioană este Danemarca (24% din totalul companiilor), și de 29% în cazul IoT, la care campioană este Austria (51%).
Inteligența artificială a companiilor europene
Austria, dar și următoare clasate în topul folosirii de către companii a inteligenței artificiale (Portugalia – 17%, Finlanda -16% din totalul companiilor) au utilizat cel puțin una dintre următoarele:
- tehnologii care analizează limbajul scris (text mining);
- tehnologii care convertesc limbajul vorbit într-un format lizibil de mașini (recunoaștere vocală);
- tehnologii care generează limbaj scris sau vorbit (generarea de limbaj natural);
- tehnologii de identificare a obiectelor sau a persoanelor pe baza imaginilor (recunoașterea imaginilor, procesarea imaginilor);
- machine learning (ex: învățarea profundă sau deep learning) pentru analiza datelor;
- tehnologii care automatizează diferite fluxuri de activitate sau care ajută la luarea deciziilor („robotic process automation” pe baza programelor AI);
- tehnologii care permit dispozitivelor/mașinilor să se deplaseze în spațiu în urma observării împrejurimilor și luarea de decizii autonome.
Companiile din Polonia, Ungaria, Bulgaria și Cipru sunt imediat deasupra celor românești, cu o proporție de 3%.
Internetul lucrurilor în Europa
Companiile care, în proporție de 29% care au apelat la IoT au folosit în majoritate (72%) tehnologii pentru securitatea incintelor (ex: sisteme de alarmă inteligente, camere și alte dispozitive inteligente).
În proporție mai mică (30%) au fost cele care au folosit tehnologii de management al consumului de energie (contoare și termostate inteligente) și, în proporție de 24%, tehnologii pentru mentenanță condiționată (ex: senzori pentru monitorizarea nevoilor de mentenanță).
Și în acest caz proporția companiilor din România (11%) a fost depășită de cea a Bulgariei (15%).
***