joi

15 august, 2024

29 septembrie, 2015

5gUniunea Europeană şi China au semnat un acord important în cursa globală pentru dezvoltarea tehnologiilor 5G. Cele două părţi au convenit să coopereze atât în ceea ce priveşte accesul operatorilor telecom la proiectele de cercetare finanţate din surse publice, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea unor standarde internaţionale odată cu implementarea noii infrastructuri digitale.

“Reţelele 5G nu vor fi doar mai rapide, ci vor fi coloana vertebrală a viitorului nostru digital şi piatra de temelie a unei pieţe europene de 1.000 de miliarde de euro a Internetului Lucrurilor” , se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

Digitalizarea sau “Internetul Lucrurilor” ar duce la creşterea nivelului de trai prin dezvoltarea unor tehnologii cum ar fi maşinile sau locuinţele inteligente.

Ce este “Internetul Lucrurilor”


„Internetul Lucrurilor” este un obiectiv al agendei digitale a Comisiei Europene pentru 2020 care urmăreşte o „fuziune” între lumea virtuală şi cea fizică pentru a crea „medii inteligente” care să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor UE.

„Internetul Lucrurilor reprezintă următorul pas către digitalizarea societăţii şi a economiei”, iar tehnologia 5G ar fi piatra de temelie al acestui progres, susţine Comisia.

5g_joint_declaration_-_what_5g_is_about_2800px

Proiectul este de natură să stimuleze economia şi să ducă la crearea de noi locuri de muncă, valoarea sa de „piaţă” fiind estimată de Comisie la circa 1.000 de miliarde de euro.


În decembrie 2013, Comisia a lansat un parteneriat public-privat pe tema dezvoltării infrastructurii 5G. Comisia s-a angajat să investească 700 de milioane de euro până în 2020 în cadrul unor programe de cercetare şi inovare, iar industria ar urma să realizeze investiţii de cinci ori mai mari, respectiv de circa 3 miliarde de euro în acelaşi orizont de timp.

Operatorii europeni de telecom se aşteaptă ca tehnologiile 5G să fie disponibile publicului larg în 2020-2025.

Importanţa acordului cu China

Acordul este important deoarece China va fi, cel mai probabil, un jucător important în dezvoltarea reţelelor 5G şi are potenţialul de a fi cea mai mare piaţă de desfacere pentru tehnologiile, produsele şi serviciile 5G.

China va avea, de asemenea, un rol semnificativ în ceea ce priveşte stabilirea standardului global pentru tehnologiile 5G. Prin acest acord, companiile europene, în special cele din industria telecom, ar urma să aibă un acces mai facil pe piaţa chineze. Totodată, companiile europene vor putea să acceseze şi să participe la cercetarea finanţată de statul chinez în aceleaşi condiţii în care companiile chineze pot participa la ora actuală în activitiăţile de inovare derulate de UE.

Acordul a fost semnat la Beijing de Günther Oettinger, comisar european responsabil pentru Economie şi Societate Digitală, şi Miao Wei, ministrul chinez pentru Industrie şi Tehnologia Informaţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: