Companiile din HoReCa vor primi ajutor de stat în valoare de 20% din pierderile înregistrate în criză - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Companiile din HoReCa vor primi ajutor de stat în valoare de 20% din pierderile înregistrate în criză

9 noiembrie, 2020

Companiile din HoReCa afectate de criza COVID-19 vor beneficia de un ajutor de stat echivalent cu 20% din pierderea pe cifra de afaceri, a anunțat duminică seara premierul Ludovic Orban.

„Zona HoReCa, într-adevăr, a fost foarte afectată. Dar și pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două țări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani- 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul, citat de Agerpres.

Acest ajutor ar urma să fie implementat prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în portofoliul căruia se află și turismul.


„Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană, pentru că, altfel, dacă le dai banii companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi”, a explicat premierul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

El a anunțat că și pentru zona culturală privată Executivul pregătește o schemă de ajutor de stat, care însă este „foarte complicat de generat”.

„Ne uităm ce au folosit și celelalte țări şi pe zona culturală privată. (…) E foarte complicat de generat schema asta, pentru că e o varietate foarte mare de forme de organizare. Unele sunt organizații neguvernamentale, altele sunt companii, alții lucrează pe cont propriu, mulți nici măcar pe persoană fizică autorizată. Deci e complicat de găsit o formă care să poată să găsească un sprijin, o compensare a pierderilor pe care le-au suferit în perioada asta din cauza restricțiilor care au fost stabilite de autorități. Dar acordăm o mare importanță, pentru că viața culturală a fost afectată și foarte mulți dintre freelanceri sau dintre cei care sunt creatori, care sunt validați de piață, n-au mai putut, practic, să aibă veniturile pe care le aveau. Și atunci trebuie să găsim o formă de sprijin”, a mai spus Ludovic Orban.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr