1 aprilie, 2020

Furnizorul global de indici FTSE Russell a precizat că România va fi reclasificată ca piață emergentă începând cu septembrie 2020, dar chiar mai înainte de această promovare, Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN) ar putea fi incluse în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori București (BVB).

De altfel, vânzările consistente de acţiuni provocate de criza coronavirus au contribuit decisiv la creşterea cu 40% a lichidității tranzacțiilor la BVB (unul dintre criteriile esențiale de promovare), în primele trei luni ale acestui an față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a depășit 11,47 milioane de euro.


„În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, România va fi reclasificată de la statutul de Piață de Frontieră la statutul de Piață Emergentă Secundară începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, companiile românești vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacționare de la 30 iunie 2020”, spune un comunicat FTSE Russell, citat de BVB.

Calculele BVB spun că două companii românești sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piață Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) și Nuclearelectrica (SNN). „Acestea ar trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni”, spune BVB.

Banca Transilvania (TLV) trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 2,15 milioane de acțiuni pentru încă două luni, în timp ce pragul pentru Nuclearelectrica (SNN) este de cel puțin 27.000 de acțiuni pentru cele trei luni rămase, până în iunie 2020.

„Verificarea eligibilității pentru includerea în indici se va realiza în cadrul revizuirii anuale FTSE Global All Cap din septembrie 2020 și se va baza pe datele de tranzacționare de la 30 iunie 2020. Revizuirea din septembrie va analiza lichiditatea individuală a companiilor monitorizate (8 companii românești ce îndeplinesc criteriile de dimensiune ale FTSE Russell) în perioada iulie 2019 – iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puțin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni”, precizează documentul BVB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: