13 aprilie, 2022

La 8 săptămâni de la declanșarea războiului din Ucraina, evoluția acțiunilor companiilor cotate la Bursa de Valori București (BVB) desparte câștigătoarele de perdante, după două caracteristici principale:

  • au fost mai puternice argumentele locale precum generozitatea în dividende și
  • companiile energetice au recuperat din pierderile anterioare.

Se adaugă – asta fără legătură directă cu războiul – efectul negativ al perspectivei scumpirii creditelor și, în unele cazuri, efectul pozitiv al așteptărilor privind contractele militare.

Doar 4 companii din cele mai importante 46 de la cota BVB au înregistrat creșteri pe toată perioada scursă de la începutul anului.


Pe ansamblu, acțiunile celor mai tranzacționate 30 de companii au pierdut din valoare 3,5% în medie (ponderată) de la începutul anului până în 12 aprilie, chiar dacă au avut o creștere marginală de 0,3% după 24 februarie, data declanșării războiului Rusiei în Ucraina.

Două motoare pentru creșterile bursiere în primăvara anului 2022

Acțiunile a 11 companii erau în pierdere de la începutul anului până la 24 februarie, data la care a început invazia rusă în Ucraina, dar au recuperat apoi pe fondul importanței lor eonomice în noile circumstanțe, iar evoluția cotațiilor lor le-a trecut „pe verde” până la 11 aprilie.

Pentru acțiunile cu cele mai bune perfomanțe, explicațiile vin dinspre doi vectori de creștere:

  • rezultate financiare pozitive, peste așteptările pieței, cum este cazul Romgaz (SNG) sau ale dezvoltatorului impobiliar One United Properties (ONE) și
  • dividende semnificativ peste așteptările pieței, cum ar fi cazul Turbomecanica (TBM) sau Rompetrol Well Services (PTR)”, a declarat Alin Brendea, directorul de operațiunji al casei de brojkeraj Prime Transaction, pentru CursDeGuvernare.


Au fost „și cauze punctuale care pot explica evoluțiile ascendente ale unor emitenți, cum ar fi oferta publică de cumparare în cazul SIF Oltenia (SIF5), anunțul privind aprobarea în AGA Hidroelectrica a listării acesteia- în cazul Fondului Propietatea (FP), sau vânzarea unui pachet important de acțiuni în cazul Electromagnetica (ELMA)”, mai spune brokerul citat.

Companiile energetice au profitat de scumpirea energiei, cu excepția celui mai mare furnizor de electricitate, Electrica (EL). Cel mai mare câștigător a fost cel mai mare producător de gaze român, Romgaz.

Romgaz abia acum profită de scumpirea gazelor

Cu excepția celui mai mare furnizor de electricitate din România, Electrica (SA) toate celelalte companii energetice și-au redus pierderile de valoare înregistrate până în 24 februarie, de la începutul anului, iar  Romgaz (SNG), chiar a revenit pe creștere.

„Revenirea (acțiunilor) companiilor energetice a fost chiar spectaculoasă, după momentuil de cotitură ale piețelor din 24 februarie”, spune Marcel Murgoci, directorul de operațiuni al casei de brokeraj Estinvest.

În perspectiva unei eventuale stopări a livrărilor de gaze rusești și a plusului de scumpire a gazelor pe care l-ar provoca, cotația acțiunilor Romgaz (SNG) a crescut cu peste 10% după 24 februarie.

Creșterea acțiunilor SNG a fost chiar suficient de mare ca să ștergă pierderea de 2,5% înregistrată până atunci și să titlurile Romgaz (SNG) să ajungă la o creștere de 7,6% de la începutul anuljui până la 11 aprilie, până la 40,85 de lei / acțiune.

Este de remarcat faptul că tendința de scumpire a gazelor, care este veche de anul trecut, nu a ajutat prea mult acțiunilor SNG, până la începutul războiului.

Scumpirea petrolului a relansat cotațiile companiilor din domeniu

„Scumpirea petrolului și a carburanților a modificat percepția inestitorilor și a redus din pierderea suferită de acțiunile OMV Petrom (SNP)”, remarcă Marcel Murgoci.

Acțiunile SNP pierdeau 9,5% din 3 ianuarie până în 24 februarie, dar prețul lor a crescut cu 4,1% după aceea, până în 11 aprilie, iar scăderea totală de la începutul anului s-a redus la 5,8%, până la 0,4685 lei / acțiune.

La fel, și acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC) pierdeau 8,8% până în 24 februartie, dar creștere ulterioară a redus pierderea de la începutul anului până acum la -3,8%, până la 0,077 lei / acțiune.

Din aceeași categorie fac parte și Nuclearelectrica (SNN) – operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, companiile de transport magistral Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL), ca și cea de transport de pertol Conpet (COTE).

Electrica (EL) nu a putut profita din cauza pierderilor pe care i le aduce sistemul de plafonare – compensare a scumpirilor energiei pentru populație. Pierderea de dinainte de 24 februarie s-a triplat după aceea.

Altfel, titlurile a 31 de companii și-au văzut prețurile în scădere pe toată perioada de la începutul anului, chiar dacă unele au crescut după 24 februarie, sau măcar și-au redus ritmul de depreciere.

„Pentru unii, scumpirea energiei și inflația , respectiv perspectiva scumpirii creditelor au fost factori mai puternici”, spune Marcel Murgoci, directorul de operațiuni al casei de brokeraj Estinvest. Aceasta, ca și Prime transaction sunt în piață de la înființarea Bursei.

Au profitat și farmaceuticele

Același comportament  de creștere a prețului acțiunilor lor după 24 februarie – fără legătură directă cu războiul – l-au avut și companiile  de distribuție de medicamente Ropharma (RPH) și Farmaceutica Remedia (RMAH), ca și producătoarea Antiobiotice Iași (ATB).

Antibiotice (ATB) a și primit o comandă substanțială de pastile de iod, care să fie folosite în cazul în care radiațiile de la Cernobîl ar ajunge în România.

Și aeronauticele

IAR Brașov (IARV) și-a sporit importanța strategică și a crescut cu 8,2% după 24 februarie, șiși-a redus peirderea de până atunci (-16,5%) la 9,7%,m până la 11,2 lei / acțiune.

Aerostar Bacău (ARS) care beneficiază de șimai multe contracte militare face parte din categoria acțiunilor a căror creștere după 24 februarie (+16,7%) a transformat piederea de până atunci (-5,5%) în câștig (+10,3%) de la începutul anului până în 11 aprilie.

Și o bancă, Patria Bank (PBK, fosta Carpatica, aflată în proces de relansare) a crescut după 24 februarie și și-a diminuat pierderea anterioară.

Băncile suferă de pe urma războiului BNR cu inflația

Cele două mari bănci de la cota Bursei au avut o evoluție opusă, pierzând în războiul BNR cu inflația.

BRD – Goupe Societe Generale (BRD) și Banca Transilvania (TLV) creșteau cu 13,1%, respectiv cu 0,4% până la 24 februarie, dar au scăzut cu 15% până la 16,94 lei / acțiune, respectiv cu 4% până la 2,495 lei / acțiune după aceea, până  în 11 aprilie.

Ziua critică pentru cele două bănci nu a fost 24 februarie, decât în măsura în care scumpirea suplimentară a energiei a scumpit și materialele de construcție, respectiv casele, afectând apetitul pentru credite imobiliare, după cum relevă Marcel Murgoci, de la Estinvest.

Mai importantă pentru bănci a fost ziua de 5 aprilie, când BNR a majorat dobânda de politică monetară până la 3%, amplificând tendința de scumpire a creditelor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: