luni

22 aprilie, 2024

6 octombrie, 2015

sala sport bustuchin gorjSpre deosebire de instituţiile străine cu denumiri la fel de „răsunătoare” – care se ocupă în general de atragerea de investiţii străine sau de managementul fondurilor europene – Compania Naţională de Investiţii (CNI) din România se ocupă, în mare parte, de construcţia de săli de sport -1.057 la număr, în ultimii 14 ani, reiese din datele companiei.

Principalul obiectiv al CNI este de a implementa „Programul naţional de construcţii de interes public şi social„, un proiect definit vag de lege.

Pe lista lucrărilor din cadrul acestui program, finanţat în mare parte de la bugetul de stat, se numără ridicarea de săli de sport, de bazine de înot, de cămine culturale, de complexuri sportive, patinoare, unităţi sanitare sau săli de cinema. Proiectul nu precizează însă de câte astfel de investiţii avem nevoie sau în ce orizont de timp ar trebui realizate.


Anul acesta, bugetul de investiţii al CNI este de aproape patru ori mai mare decât cel din 2014. Pentru a face faţă volumulului ridicat de proiecte, numărul de salariaţi al companiei a fost majorat în 2015, la 150 de persoane şi odată cu acesta şi cheltuielile de personal, însă nu doar cele legate de salarii. Din calculele cursdeguvernare.ro reiese că, în medie, un angajat al CNI ar câştiga un bonus anual de 16.000 de lei.

Ce investiţii finanţează CNI

În 2015, CNI a terminat construcţia a cinci săli de sport şi a trei bazine de înot. De asemenea, compania a realibilitat 32 de cămine culturale, a refăcut şi consolidat barajul de la Mănăstirea Dragomirna şi a repus în circulaţie podul de la Mănăstirea Humorului.

La ora actuală, compania are cel mai „diversificat” portofoliu de investiţii, în contextul în care principala activitate pare a fi construcţia de săli de sport. În primii cinci ani de activitate, CNI s-a ocupat doar de astfel de investiţii. Abia în 2006 au fost finalizate şi alte tipuri de lucrări (reabilitarea unor săli de sport mai vechi şi intervenţii de urgenţă la construcţii vulnerabile).

Lista investiţiilor concrete finalizate de CNI în ultimii 13 ani

cni

Bugete ambiţioase, proiecte mici. Foarte mici


În 2014, CNI a realizat investiţii în valoare de 224,2 milioane de lei, în condiţiile în care la începutul anului bugetase cheltuieli de capital de 400,5 milioane de lei, reiese din bugetul companiei, aprobat prin Hotărârea nr 132 din 26 februarie 2014.

Pentru anul în curs, CNI a bugetat investiţii de aproape patru ori mai mari, respectiv de 891,7 milioane de lei, potrivit hotătârii nr 87 din februarie 2015. Cheltuielile aferente programelor de investiţii sunt de 888,9 milioane de lei, în timp ce 2,8 milioane de lei reprezintă cheltuieli de investiții pentru activitatea curentă a CNI, investiţii finanţate din surse proprii.

Din proiecţia bugetară pe termen mediu reiese că CNI anticipează cheltuieli de capital de 934,6 milioane de lei în 2016 şi de peste un miliard de lei în 2017.

Bonusurile: o medie de 16.000 de lei per angajat

Cheltuielile cu personalul se vor ridica în 2015 la circa 15 milioane de lei, cu 65% mai mult decât în 2014, pe fondul creşterii numărului de angajaţi şi al majorării unor beneficii salariale. Numărul de salariaţi al CNI a crescut cu 35% în 2015, de la 111 în 2014, la 150 anul acesta.

„Menționăm căci creşterea cheltuielilor de natură salarială se datorează numai creşterii numărului de personal de la 111 posturi la 150 posturi, fără a afecta câştigul mediu lunar pe salariat (lei/salariat) determinat pe baza cheltuielilor cu salariile care este de 2,20% -indicele mediu de creştere a preţurilor prognozat pe anul 2015”, se arată în nota de fundamentare a bugetului CNI pe anul în curs.

Pe de altă parte, din bugetul companiei reiese că bonusurile de care vor beneficia angajaţii în acest an au crescut de aproape nouă ori faţă de anul anterior, la 2,4 milioane de lei, faţă de 281.000 în 2014. Dacă am presupune că fiecare salariat este recomponsat în mod egal pentru munca sa, indiferent de funcţie, ar reieşi un bonus mediu de 16.000 de lei pe angajat.

Totodată, câştigul mediu lunar al unui salariat este de 5.582 de lei, iar dacă se adaugă şi indemnizaţiile, acesta ajunge la 6.850 de lei, în creştere cu 21,7% faţă de anul trecut.

Suma este de două ori mai mare decât salariul mediu brut de la nivel naţional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: