vineri

29 martie, 2024

14 septembrie, 2016

camera-lorzilorGuvernul nu va putea declanșa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona (pentru retragerea din UE) decât cu aprobarea parlamentului, potrivit unui raport al Comisiei constituționale din Camera Lorzilor citat de Bloomberg.

Neconsultarea parlamentului înainte de notificarea UE ar fi o decizie neadecvată, spune Comisia, crea atrage atenția că referendumul din 23 iunie a fost unul legal, dar consultativ.

„Constituția noastră este construită pe principiul suveranității parlamentare și decizia de a acționa ca urmare a referendumului ar trebui să fie luată de Parlament”, a precizat președintele comisiei, Ian Lang, într-o declarație făcută marți.

„Parlamentul și guvernul vor trebui să lucreze împreună pentru a se asigura că Regatul Unit va obține cel mai bun rezultat posibil atunci când se va retrage din UE. Prin urmare, este important ca parlamentul să joace un rol-cheie în monitorizarea negocierilor Brexit odată ce Articolul 50 este declanșat. „

(Citiți și: ”Valentin Naumescu / Jocul dublu al britanicilor sau de ce ar trebui Uniunea Europeană să nu accepte negocierea Brexitului fără votul Parlamentului de la Londra”)

Prim-ministrul Theresa May se apropie sub o presiune tot mai mare pentru a dezvălui atunci când ea intenționează să declanșeze articolul 50, ceea ce ar duce la ieșirea din UE, Regatul Unit în termen de doi ani. Mai a spus că se angajează să Brexit, dar nu va invoca clauza de ieșire, înainte de sfârșitul anului.

Executivul britanic susține în continuare că declanșarea ieșirii din Uniune îi aparține în exclusivitate.

Marți, după ce raportul Comisiei a fost făcut public, o purtătoare de cuvânt a premierului Theresa May, Helen Bower, a declarat că executivul „are o opinie diferită” de cea a grupului din Camera Lorzilor – decizia aparține guvernului, nu parlamentului.


„Ambele camere ale Parlamentului au decis să lase poporului britanic decizia cu privire la rămânerea în Uniunea Europeană”, a declarat Bower. „Acum trebuie să punem în aplicare această decizie”.

Coaliția transpartinică din Camera Lorzilor anunța luna trecută că ia în considerare blocarea procedurii de declanșare a Articolului 50 al tratatului UE  dacă o decizie a Curții Supreme din Marea Britanie va stabili că este nevoie de aprobarea parlamentului.

În această toamnă este programată o dezbatere juridică, sub forma unei audieri, la Curtea Supremă, pe subiectul legalității inițierii retragerii voluntare din UE fără acordul parlamentului.

Recent, Theresa May declara că nu va notifca Uniunea anul acesta, astfel încât retragerea efectivă se vaputea produce cel mai devreme în 2019.


În discursul Starea Uniunii, susținut miercuri în Parlamentul European, Jean-Claude Jucnker, președintele CE, a cerut din nou Londrei săse grăbească și a dat de înțeles că Regatul nu va avea acces la piața unică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: