marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 martie, 2017

Senatorul Adrian Țuțuianu

Comisia SRI a aprobat marţi un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului 30/ 1993 privind funcţionarea acesteia, dar şi un proiect de Regulament de organizare şi funcţionare prin care îşi sporeşte atribuţiile de control.

Legat de aceste atribuții, Comisia de control al Serviciului Român de Informaţii a planificat deja controale inopinate la sediile unităţilor SRI centrale sau din teritoriu.

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a precizat marţi, potrivit Digi 24, că în Hotărârea 30/1993 a fost modificat fundamental articolul 5 şi a fost introdus un nou articol – articolul 6, cu privire la atribuţiile comisiei.


„Am precizat că atribuţiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activităţi de control la sediile SRI şi am stabilit două modalităţi de control – cu notificare prealabilă, dar şi inopinate pe o tematică stabilită în cadrul comisiei. Am prevăzut că SRI este obligat să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente etc. şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie”, a arătat Adrian Ţuţuianu.

„Ca noutate – am considerat util pe de o parte să controlăm SRI, dar şi să-l apărăm atunci când există tentaţia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI şi am prevăzut ca această Comisie se poate sesiza din oficiu cu privire la acele acţiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea Comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte”, a adăugat senatorul Ţuţuianu.

Întrebat cum s-a ajuns la concluzia că sunt necesare astfel de controale, preşedintele Comisiei a răspuns că a pornit de la ideea generală de control.

”Orice instituţie face de regulă un control tematic. ANAF dacă vine în control te anunţă cu 15 zile înainte şi îţi spune ce să-i pregăteşti. Asta e o modalitate normală de realizare a activităţii. Dar poate într-o zi considerăm că este util să vedem efectiv la lucru neanuţat Serviciul Român de Informaţii sau să avem o sesizare care ne obligă să avem o intervenţie imediată. Să nu se înţelagă că cineva dintre membrii Comisiei ar putea să meargă pe oriunde şi oricum, ci noi lucrăm fie în integralitate ca şi Comisie, fie pe subcomisii. Am prevăzut asta în Regulament, ar putea să meargă o subcomisie să verifice un anume aspect”, a explicat președintele Comisiei.


De asemenea, întrebat când a avut loc ultimul control pe care l-a făcut Comisia la SRI, el a spus că nu are datele exacte.

”Din datele pe care le am eu, toate comisiile de control parlamentar au făcut asemenea deplasări şi verificări în unităţiile aparţinând SRI. Ultima vizită nu ştiu când a avut loc, dar caut în arhiva lăsată de predecesorii mei şi vă spun”, a mai spus Ţuţuianu.

El a arătat că tot la articolul 6 este prevăzut şi faptul că această comisie – Comisia SRI – poate iniţia proiecte de acte normative în domeniul securităţii naţionale, ceea ce nu era posibil în prezent.

Potrivit unei alte modificări, Comisia SRI va prezenta raportul anual în primele cinci luni ale anului următor către birourile permanente.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„De asemenea, s-a prevăzut şi în ce domenii comisia SRI poate apela la specialişti – nu doar în domeniul securităţii naţionale, ci şi în alte domenii. Am prevăzut dreptul oricărei comisii de a avea acces la lucrările comisiilor anterioare la studiul arhivei”, a mai spus Ţuţuianu.

El a arătat că aceste proiecte urmează a fi transmise Birourilor Permanente Reunite, care vor sesiza comisiile de specialitate, raportele acestor comisii urmând a fi transmise spre vot plenului reunit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: