11 iulie, 2022

Contrar așteptărilor și în ciuda măsurilor de stimulare a producției interne, recolta de cereale din UE este prognozată să scadă cu 2,5% în acest an față de ​​2021, din cauza condițiilor meteorologice extreme, cum ar fi căldura foarte mare și scăderea precipitațiilor, potrivit Euractiv.

Speranțele mari pentru recolta europeană din acest an au fost spulberate de impactul climei asupra culturilor de cereale, ceea ce pune în pericol capacitatea UE de a atenua efectele absenței exporturilor ucrainene de pe piețele mondiale.

„Din cauza vremii, în special a vremii uscate și calde de primăvară, producția de cereale noi în sezonul 2022 și 2023 este de așteptat să fie mai mică, dar avem un stoc inițial mai mare, astfel încât disponibilitatea ar trebui să fie de fapt mai mare decât în ​​sezonul trecut”, a comentat Andrea Capkovicova, analist socio-economic la serviciul agricol al Comisiei DG AGRI.


Capkovicova a coordonat, de asemenea, cele mai recente prognoze agricole pe termen scurt ale Comisiei, constatând că vremea a exercitat o presiune semnificativă asupra unor culturi arabile în regiuni cheie de producție a cerealelor din UE.

Raportul precizează că, „în UE, condițiile meteorologice creează noi provocări pentru recolta viitoare, fiind estimată acum o scădere a recoltelor față de prognozele anterioare, pentru anumite cereale”.

Ediția de primăvară a raportului fost mult mai optimistă și a anticipa că „în condiții meteorologice normale, recolta UE din 2022 ar putea fi una foarte bună ”. Se estima atunci o producție totală de cereale de 293,3 milioane de tone, în timp ce versiunea de vară, aceasta a fost redusă la 286,4 milioane de tone.

Estimările privind exporturile de cereale ale UE au scăzut de la 41,4 milioane la 33,5 milioane de tone, compensând doar parțial scăderea disponibilității globale de cereale din cauza blocării porturilor maritime ucrainene și a restricțiilor la export impuse de unii exportatori.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: